Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Cancerul bacterian

Cancerul bacterian
  • Denumire populara Cancerul bacterian
  • Denumire stiintifica Agrobacterium tumefaciens

Produse recomandate

Patografie. Boala este păgubitoare în pepiniere, la pomii şi  arbuştii fructiferi, viţă de vie şi la unele plante decorative (trandafir, crizanteme, muşcată etc). 

Rădăcini şi baza tulpinii (în zona coletului, mai rar, pe trunchi): tumori de diferite mărimi, iniţial mici, netede, lucioase, moi, de culoare albă. Treptat, excrescenţele cresc în dimensiuni, capătă aspect rugos, devin brună, de consistenţă lemnoasă. Pomii se dezvoltă slab (coroana lor atinge cca. 1/3, comparativ cu aceea a  pomilor sănătoşi); de cele mai multe ori, frunzele acestora sunt uşor clorozate şi îngustate. Pomii infectaţi fructifică slab.

Transmitere şi răspândire. Bacteriile pot supravieţui în sol mai mulţi ani. Răspândirea la distanţe mari se face cu materialul infectat, folosit la plantare. Diseminarea în pepinieră are loc prin intermediul apei, uneltelor (folosite în pepinieră sau la cizelarea rădăcinilor în vederea plantării), dăunătorilor din sol şi prin  particulele de sol transportate.

Factori de risc

  • existenţa leziunilor proaspete, cu suc pe suprafaţă
  • soluri slab alcaline, cu un raport carbon/azot mai ridicat

Elemente de protecţie

  • cultivarea de cereale (porumb) sau lucernă, timp de 2 - 3 ani în parcelele de pepinieră în care s-a depistat atacul
  • combaterea dăunătorilor din sol; evitarea terenului infestat cu dăunători
  • distrugerea (prin ardere) a pomilor depistaţi cu tumori la scoaterea din pepinieră.  Restul pomilor proveniţi din parcela respectivă vor fi dezinfectaţi (îmbăierea rădăcinilor şi coletului în soluţie de sulfat de cupru (1%, 15 minute). Soluţia poate fi adăugată la prepararea mocirlei în care se introduc rădăcinile pomului, în momentul plantării.
  • deoarece infecţiile se produc în rănile proaspete se recomandă ca după finisarea rădăcinilor să nu se planteze imediat, lăsând suficient timp pentru uscarea leziunilor provocate prin tăieri (uni autori recomandă să treacă 2-3 zile până la plantare).