Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Păduchele cenuşiu al verzei

Păduchele cenuşiu al verzei
  • Denumire stiintifica Brevicoryne brassicae L.

Produse recomandate

In România specia este întâlnită în toată ţara.

Virginogenele aptere au corpul globulos (1,8-2,6 mm), de culoare galbena verzuie, acoperit de o secretie ceroasa de culoare cenusie, virginogenele aripate au corp subcilindric (1,9-2,0 mm), aripi membranoase hialine.

Dezvoltarea populației

Specie nemigratoare, hiberneaza în stadiul de ou durabil. În perioada aprilie-mai sunt formate coloniile localizate pe crucifere spontane, în luna iunie apar virginogenele aripate ce migreaza pe cruciferele cultivate (rapita) unde se dezvolta pâna în toamna.

Atac și simptome

Este o specie migratoare şi se dezvoltă pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapiţa etc., unde formează colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lăstarii şi silicvele.

În urma înţepăturilor produs asupra plantelor, frunzele se îngălbenesc, se răsucesc uşor şi se usucă. Când atacul are loc la răsad, planta stagnează în creştere şi se usucă.

Combatere

Se recomandă strângerea şi distrugerea resturilor vegetale rezultate după recoltare, prin ardere sau efectuarea de arături adânci de toamnă cu îngroparea resturilor vegetale.

Combaterea chimică vizează aplicarea de tratamente în vegetaţie.