Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Bolile piersicului-care sunt și metode de combatere

Bolile piersicului-care sunt și metode de combatere
Cultura de piersic poate fi afectată de numeroase boli care pot diminua calitatea și cantitatea producției, de aceea este important să știi cum o poți proteja.

Piersicul este o specie pomicolă cultivată în țara noastră pentru fructele sale aromate, folosite cu în alimentație. Pentru a avea o cultură sănătoasă și o recoltă bogată, este important ca piersicul să fie protejat de numeroasele boli care îl pot afecta.

Principalele boli ale piersicului

Ciuruirea bacteriană a frunzelor. Boala este cauzată de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni și se întâlnește la soiurile sensibile și mature de piersic. Bacteria iernează în spațiile intercelulare din țesutul lemnos, în țesutul vegetal tânăr și în vasele liberiene care conduc seva elaborată. Boala afectează frunzele, lăstarii tineri și fructele. Pe frunzele afectate, apar pete circulare cu aspect umed. În timp, acestea cresc și capătă o nuanță închisă, iar frunzele au un aspect ciuruit. În cazul unui atac grav, se produce defolierea prematură a pomilor. Pe fructele atacate apar pete mici, circulare, de culoare brună, în timp ce pe ramuri, în timpul primăverii, apar ulcerații cu clei.

 

Monilioza piersicului. Monilioza piersicului este o boală provocată de ciuperca Monilinia laxa, fiind una dintre cele mai periculoase boli din cultura de piersic, aceasta ducând la pierderea florilor în totalitate și la moartea pomilor. Agentul patogen poate rezista ani la rând în muguri și scoarța copacilor. Ciuperca atacă florile, lăstarii, frunzele, ramurile și fructele. Atunci când florile sunt atacate, acestea capătă un aspect asemănător celor afectate de îngheț, apoi se usucă și se ofilesc. Atacul pe frunzele tinere duce la defolierea pomului. Lăstarii tineri se ofilesc, vârful se îndoaie și se usucă. Prezența cleiului pe trunchiul pomilor și pe fructele tinere sunt un alt semn al prezenței agentului patogen.

 

Cancerul bacterian este provocat de bacteria Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens, care apare pe rănile umede ale pomilor. Boala este periculoasă, deoarece poate rezista în sol mai mult de cinci ani și se răspândește cu ușurință de la un pom la altul. Semnele atacului pot fi observate prin ofilirea frunzelor și plante debile, care au o creștere redusă. Pomii stagnează din creștere, iar recolta este afectată calitativ și cantitativ.

 

Bășicarea frunzelor. Această boală este cauzată de ciuperca Taphrina deformans și poate să producă pagube însemnate în cultura de piersic, mai ales în anii cu precipitații abundente. De regulă, ciuperca apare în lunile aprilie-mai, fiind favorizată de variațiile de temperatură. Agentul patogen atacă frunzele, florile, lăstarii tineri și fructele. Primele semne ale atacului încep să apară la dezmugurit, când pe frunze se pot observa mici pete de culoare galben-roșiatică. Petele încep să se extindă, iar pe frunzele afectate apar umflături care se înroșesc. Treptat, frunzele încep să cadă. În cazul unui atac puternic, pomii pot rămâne fără frunze, în totalitate. Semnele atacului pe lăstari pot fi observate prin îngroșarea acestora, creșterea încetinită și uscarea lor.

 

Făinarea piersicului. Făinarea este provocată de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. persicae și apare primăvara, fiind favorizată de temperaturi ridicate și umiditate crescută. Agentul patogen atacă frunzele, lăstarii tineri, fructele și florile. Pe frunzele atacate apar pete albe, iar pe partea superioară, apar pete galbene. Frunzele se răsucesc, se brunifică și cad. Frunzele tinere sunt mai puțin rezistente la atacul făinării decât cele mature. Ramurile atacate nu se mai dezvoltă, rămân mici și se usucă.. Fructele tinere atacate rămân mici, se deformează, iar pe suprafața lor apar crăpături. Fructele mature sunt mai rezistente la atacul făinării.

 

Rapănul piersicului. Boala este provocată de ciuperca Venturia carpophilum. Ciuperca iernează în rănile produse pe ramuri în anul precedent și afectează fructele, frunzele și lăstarii. Răspândirea ciupercii se face prin vânt și picături de apă. Semnele atacului se observă la început pe fructele mici, când pe suprafața acestora apar pete rotunde, de culoare verde-măsliniu. Pe fructele mature, petele au o culoare mai închisă. Fructele atacate se crapă, iar recolta este afectată calitativ și cantitativ. Pe lăstarii tineri apar pete galben-brune. Petele își pot mări dimensiunea în timp și capătă o culoare maro-închis. Pe frunzele afectate apar pete circulare, de culoare verde-pal, care devin treptat maro-gălbui, au aspect ciuruit și se desprind ușor de ramură. În cazul unui atac puternic, frunzele cad prematur.

Combaterea bolilor și aplicarea tratamentelor

 

​Pentru a proteja cultura de piersic împotriva bolilor, este important să se efectueze stropirile de primăvară, toamnă și iarnă, iar tratamentele să fie aplicate preventiv, atunci când sunt condiții favorabile pentru producerea infecției.

Recomandări de produse:

TRIUMF 40 WG. Fungicid de contact pentru combatere, bacteriozelor și altor boli fitopatogene ale plantelor, pe baza de cupru cu acțiune multi-site asupra agenților patogeni, se aplică primăvară devreme la ieșirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenților patogeni. De asemenea, se recomandă toamna la căderea frunzelor, pentru diminuarea rezervei de forme rezistente și menținerea igienei culturii. TRIUMF 40 WG este compatibil în amestec cu majoritatea insecticidelor și fungicidelor utilizate în protecția plantelor.

SIGNUM: se pot aplica maximum 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87, de la deschiderea primelor flori, până la coacerea fructelor pentru recoltă.

Timp de pauză: 7 zile 

Doză: 0,5 kg/ha 500-1000 l/ha apă.

 

Vezi toate articolele