Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Care este diferența dintre fungicidele sistemice și cele de contact?

Care este diferența dintre fungicidele sistemice și cele de contact?
Tratarea plantelor, contaminate cu diferite boli, se realizează cu fungicide, însă este important să cunoști diferența dintre ele.

Ce sunt fungicidele?

Fungicidele (de la fungi - "ciuperci" și caedo - "tăi, nimicesc") sunt compuși chimici utilizați pentru combaterea bolilor criptogamice la plante. Au la bază compuși de sulf, cupru, mercur, formaldehidă și au acțiune toxică asupra ciupercilor, dar sunt inofensive pentru plante.

Fungicidele sistemice

Fungicidele sistemice sunt categorii de produse superioare fungicidelor de contact deoarece acțiunea lor pleacă de la țesuturile penetrate ale plantei, iar în acest fel protecția va fi de lungă durata și nu va fi afectată de condițiile meteo. La fel că și în cazul fungicidelor de contact, fungicidele sistemice trebuie aplicate într-o zi în care nu plouă.

Avantaje

  • dacă imediat după administrarea tratamentului nu plouă, fungicidele sistemice vor proteja culturile de boli și dăunători pentru o perioadă îndelungată de timp;
  • pot opri bolile sau dăunătorii care au atacat deja planta.

Dezavantaje

  • indicat este să apelezi la ajutorul fungicidelor sistemice de maximum trei ori într-un sezon, altfel poate apărea fenomenul de rezistență la pesticide al bolilor și dăunătorilor, iar tratamentul va deveni inutil;
  • penetrează țesutul plantelor, reprezentând, poate, un motiv de îngrijorare pentru mulți consumatori.

 

În concluzie, fungicidele sistemice blochează dezvoltarea bolilor, chiar și în cazul în care infecția este în stadiu incipient.

Fungicidele de contact

Fungicidele de contact sunt produse care protejează plantele și previn apariția bolilor. Acestea opresc atacul dăunătorilor în momentul în care substanța acoperă plantă. În funcție de condițiile meteo, protecția unui fungicid de contact poate oscila între 7-14 zile. Important este ca, imediat după ploaie, să aplici din nou fungicid de contact, deoarece protecția să se diminuează sau dispare complet la contactul cu apa. În plus, fungicidele de contact, devin inutile dacă le-ai aplicat după instalarea bolii.

Avantaje

  • când nu plouă, fungicidele de contact asigură o protecție optimă împotriva dăunătorilor;
  • substanța activă din fungicidele de contact nu pătrunde în țesutul plantei.

Dezavantaje

  • tratamentul este inutil atunci când boală plantei este deja instalată;
  • tratamentele trebuie refăcute după fiecare ploaie.

 

În concluzie, fungicidele de contact vor acționa doar în condiții meteo optime, iar dezavantajul este că aceste produse vor fi ineficiente atunci când plouă.

 

Vezi toate articolele