Ce înseamnă buruieni dicotiledonate-exemple și cum le combați
Ce sunt buruienile?
Buruienile reprezintă un grup de plante necultivate. Acestea înrăutățesc condițiile de creștere ale culturilor agricole micșorându-le recolta. Buruienile se înmulțesc prin semințe și pe cale vegetativă.
Clasificarea buruienilor
Buruienile se clasifică astfel:
- Monocotiledonate
Embrionul buruienilor monocotiledonate are o singură frunză, iar această poate prezența mai multe nervuri. Au flori cu petale în multiplu de trei, iar frunzele plantelor sunt lungi, cu nervuri dispuse în paralel.
Plantele au o singură rădăcina și o tulpină cu un țesut întins uniform pe suprafața acesteia.
Buruienile monocotiledonate pot fi rezistente și agresive și au putere mare de regenerare. Astfel de plante supraviețuiesc în perioade de seceta și se pot extinde pe suprafețe mari.
Exemple: pirul târâtor, coadă vulpii, iarbă vântului, meișorul, iarbă bărboasă, mohorul, mohorul verde, costreiul etc.
- Dicotiledonate
Buruienile dicotiledonate sunt plante fără valoare economică, sălbatice, ce apar împreună în culturi, pe pajiști sau pe terenurile necultivate și care, sub o formă sau altă, dăunează producției agricole. Buruienile limitează spațiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determină scăderea temperaturii la suprafața solului cu 2-4 grade C și le reduc din lumina
Exemple: știrul sălbatic, ambrozia, lobodă, traistă ciobanului, turița, susaiul, muștarul sălbatic, busuiocul sălbatic, mușețelul, urdă vacii, pălămida, spanacul sălbatic, volbură, fumărița etc.
Pagubele produse de buruieni
Buruienile răpesc plantelor cultivate apă, hrană, căldura, bioxidul de carbon şi lumina. Buruienile sunt mai bine adaptate la condiţiile de climă şi sol, ritmul de creştere a rădăcinilor este mai mare, au capacitate de absorbţie pentru elementele nutritive şi de fotosinteză mare .
Buruienile acumulează cantităţi mai mari de substanţe de rezervă decât plantele cultivate. Acest lucru se constată în compoziţia buruienilor. Printre cele mai lacome se pot enumeră: pălămida (Cirsium arvense), pirul târâtor (Agropyrum repens), muştarul sălbatic (Sinapis arvensis), spanacul sălbatic (Chenopodium album).
Sunt buruieni care elimină prin rădăcini substanţe toxice pentru plantele cultivate, de aceea este necesar să se prăşească şi să se plivească fără întârziere acolo unde nu se aplică erbicide.
Buruienile reprezintă punţile de legătură prin care bolile şi paraziţii plantelor cultivate se transmit dintr-un lan în altul şi de la un an la altul.
Buruienile aduc şi alte pagube grave în unităţile agricole, sunt mult îngreunate lucrările de pregătire a solului: dezmiriştitul, aratul, grăpatul etc., iar în stratul arabil sunt numeroşi rizomi sau rădăcini groase ale buruienilor. În terenurile puternic îmburuienate, semănatul se execută în mod defectuos, multe seminţe rămânând la suprafaţă.
Descoperă produsele potrivite
Erbicidele pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene asigură o evoluție bună a plantelor. Te invităm să descoperi produsul care se potrivește nevoilor tale pe https://magazin.agricover.ro/.