Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Cultura de orz: Tratamente de primăvară

Cultura de orz: Tratamente de primăvară
Aplicarea corectă a îngrășămintelor în cultura orzului determină sporuri importante de producție. Acestea au influență asupra calității orzului.

Orzul (Hordeum vulgare) este o specie de plante cerealiere care aparține genului Hordeum și face parte din familia Poaceae.

Orzul se dezvoltă bine în special pe terenuri joase umede, însă se adaptează și la condiții mai vitrege de cultivare. Rezistența sa este mai redusa la frigurile din timpul iernii, chiar mai redusă decât cea a grâului sau secarei.

Semănatul orzului se face toamna, timpuriu, începând cu lunile august – septembrie, iar coacerea spicelor se produce într-un timp scurt (uneori record-100 de zile).

Recoltarea orzului are loc când spicele  ajung la culoarea galben intens. Producția la hectar a orzoaicei de primăvară atinge 4–6 tone, iar cea a orzului de toamnă între 5–9 tone.

Fertilizare orz:

Cantitatea de substanțe nutritive pe care le consumă orzul este asemănătoare cu cea a grâului. În medie, pentru 500 kg de boabe de orz, la care se adaugă cantitatea aferentă de paie, orzul consumă:

  • 12-14,5 kg azot;
  • 5,5-6,5 kg fosfor;
  • 10,5-14 kg potasiu.

Lucrările de îngrijire ale orzului includ măsuri care să preîntâmpine băltirea apei, tăvălugitul, dar și aplicarea de îngrășăminte și de erbicide (exemple de erbicide: Dicoton, Cameo Max, Arbiter, Gratil )

Recoltarea orzului se face în mod mecanizat folosind combina, iar momentul recoltării depinde de întrebuințarea ulterioară a acestuia

Recoltarea orzului folosit în alimentație și în furajare, are loc atunci când planta a ajuns la maturitate, moment în care nivelul de umiditate al semințelor este de 16-18%, sau când orzul este pe deplin copt, când gradul de umiditate este redus la 14-15%.

Boabele de orz au, în general, următoarea compoziție chimică, raportată la substanța uscată:

  • 9,5-11% proteină brută;
  • 2-3% grăsimi;
  • 4-7% celuloză.

Paiele rezultate după recoltare pot rămâne pe teren în brazdă continuă, dacă se intenţionează strângerea lor prin balotare şi utilizarea în diferite scopuri, sau pot fi tocate şi împrăştiate pe sol cu ajutorul unui dispozitiv de tocat montat în spatele combinei.

Având în vedere numeroasele întrebuințări ale orzului, cultura acestuia merită toată atenția și îngrijirea, astfel încât producția să fie așa cum îți dorești.

Vezi toate articolele