Cultura de rapiță: Produse și tratamente împotriva dăunătorilor specifici
Rapița: utilitate și cultivare
Rapița – Brassica napus oleifera și Brassica rapa oleifera – face parte din familia cruciferelor Brassicaceae. Are flori galbene și o tulpină lungă, subțire și ramificată.
Utilizată frecvent în industria biodiesel, rapița este cultivată în țara noastră pe suprafețe tot mai extinse, pentru a produce ulei de calitate, nutreț pentru hrana animalelor sau miere de albine.
Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, însă, înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare aprofundată.
Rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, este 100% mecanizată și ușor de integrat în rotația culturilor.
Terenul pentru rapiţă trebuie să fie eliberat până la sfârşitul lunii iulie, pentru a putea fi lucrat corespunzător. Premergătoare culturii de rapiță sunt: mazărea, fasolea, grâul şi orzul (soiuri timpurii), cartoful timpuriu.
Imediat după recoltarea plantei premergătoare, se ară la adâncimea la care nu se scot bolovani. Dacă situaţia o impune (lipsa apei sau a mijloacelor de arat) se poate lucra mai întâi cu discul, însoţit de grapă, executând arătura în momentul existenţei unei bune rezerve de apă.
Dacă semănatul se face într-o perioadă secetoasă, acesta va duce la răsărirea neuniformă sau la întârzierea răsăritului. Producția este în pericol pentru că răsăritul cu întârziere expune cultura la înghețuri timpurii de toamnă sau la cele din timpul iernii.
Pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase, este esențială aplicarea celor mai bune practici agricole, și anume:
- lucrarea corectă a solului și introducerea completă a unei tehnologii mecanizate și adaptate culturii de rapiță;
- folosirea irigației și a altor lucrări de îmbunătățiri funciare;
- utilizarea controlată a îngrășămintelor și a altor produse chimice;
- combaterea bolilor, dăunătorilor și a buruienilor, prin măsuri integrate
Combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor
Pentru obținerea unor producții bogate, sănătoase și de calitate, combaterea buruienilor, a bolilor și dăunătorilor joacă un rol esențial, iar magazin.agricover.ro oferă soluții inovatoare, la îndemâna fermierilor, pentru atingerea obiectivelor și potențialului de producție. Erbicidele cu spectru larg sunt printre cele mai eficiente produse de protecție a plantelor și culturilor de rapiță împotriva buruienilor. Combaterea bolilor la rapiță se face cu ajutorul fungicidelor sistemice, în timp ce insectele dăunătoare pot fi combătute cu ajutorul insecticidelor.
Tratarea rapiței împotriva bolilor și dăunătorilor
ORIUS 25 EW. Fungicid sistemic pe bază de tebuconazol, substanță activă din grupa triazolilor. Tratamentul preventiv se face în primăvară (mai ales în culturile mai dese, bine ieșite din iarnă) sau curativ, la apariția primelor simptome de boală. Doza: 0, 5 l/ha, aplicat toamna pentru creșterea rezistenței la iernare și pentru combaterea patogenului Phoma lingam (Putregaiul uscat), Doza: 1, 0 l/ha, aplicat primăvara Sclerotinia sclerotiorum (Putregaiul alb), Alternaria brassicae (Pătarea neagra a frunzelor), Phoma lingam (Putregaiul uscat), Botrytis cinerea (Putregai cenușiu), Erysiphae communis (Făinarea).
PROTENDO. Fungicid cu activitate preventivă și curativă robustă împotriva a numeroși agenți patogeni fungici din cultura de rapiță. Prima aplicare în primăvară la apariția primelor simptome. La presiune mare de infecție se impune un al doilea tratament la un interval de 2-3 săptămâni.
Doză:
- rapița de toamnă: (Alternaria brassicae, Sclerotinia sclerotiorum)- 0,3-0,6 l/ha.
- rapița de primăvară: (Leptoshaeria maculans, Alternaria brassicae, Sclerotinia sclerotiorum)- 0,3-0,5 l/ha.
AZOXIPRO. Fungicid cu proprietăți sistemice, translaminare și de protecție, pentru combaterea Sclerotiniei. Aplicarea se va face înainte de înflorire (BBCH 51 – BBCH 59). Pentru combaterea Alternariei, tratamentul se face în faza timpurie de formare a păstăii, când primele zece păstăi depășesc lungimea de 4 cm, înainte de a deveni noduroase, însă nu mai târziu de perioada în care apar primele pete pe păstăi, număr maxim de tratamente: 2/an, interval dintre tratamente: minim 14 zile. Doza: 1 l/ha în 200-300 l apă/ha.
Insecticide pentru rapiță
KRIMA 20 SG. Insecticid sistemic cu efect de lungă durată, care combate un spectru larg de dăunători. Pentru eficacitatea maximă a tratamentului, se recomandă utilizarea unor cantități corespunzătoare de soluție la unitatea de suprafață precum și o bună reglare a mașinilor de stropit. Prezintă toxicitate scăzută pentru om, animale și mediu. Este prietenos cu entomofauna utilă.
Doza: Athalia rosae (Viespea rapiţei), Melighethes aenneus (Gândacul lucios al rapiţei)- 0,150 kg/ha, Ceutorrhynchus napi (Gărgăriţa tulpinilor)- 0,2 kg/ha.
REXARIS 5 EG. Insecticid din grupa piretroizilor premium, ce acționează atât prin contact, cât și prin ingestie asupra unui număr mare de insecte dăunătoare, având și acțiune ovicidă, acționează asupra sistemului nervos al insectelor, determinând moartea rapidă a acestora. Doza: Athalia rosae (Viespea rapiţei), Ceutorhynchus napi (Gărgăriţa rapiţei), Meligethes aeneus (Gândacul lucios)- 0,15 kg/ha.
Combaterea buruienilor în culturile de rapiță
Pentru distrugerea buruienilor din cultura de rapiță se pot folosi urmatoarele erbicide:
SULTAN TOP. Se aplică toamna, în preemergență sau postemergență timpurie a plantelor de cultură (BBCH 10-14). Un control bun se realizează atunci când în sol este suficientă umiditate, astfel încât să permită distribuirea produsului până la sistemul radicular al buruienilor aflate în primele stadii de dezvoltare. Dacă tratamentul este efectuat în condiții de secetă, produsul este activat de apa, de irigații sau de precipitațiile survenite ulterior. Doza- 2 l/ha (100 – 400 l apă/ha).
ERBISTAR. Erbicid cu acțiune rapidă în combaterea gramineelor anuale și perene, acțiunea erbicidă a produsului Erbistar este cu atât mai rapidă cu cât buruienile sunt într-o fază mai tânără, iar condițiile de vegetație sunt optime pentru creștere (umiditate suficientă, căldură, lumină), la circa 2 săptămâni după aplicare, întreaga plantă se usucă. ERBISTAR se aplică postemergent, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, se recomandă aplicarea până în faza de înfrățire a acestora, iar pentru cele perene în momentul când au ajuns la o înălțime de 15–20 cm. Doza: - 0,7- 1 l/ha.
ZETROLA. Erbicid cu aplicare în postemergenţă folosit pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene, de preferat când buruienile se află într-o fază mai tânară de dezvoltare, iar condiţiile de vegetaţie sunt optime pentru dezvoltarea plantelor (temperatură, umiditate, lumină), poate fi combinat cu majoritatea pesticidelor folosite curent în România. Nu se recomandă amestecarea cu erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunza lată, deoarece pot interveni fenomene de antagonism. Se va aştepta minimum 3 zile după tratamentul pentru combaterea buruienilor cu frunza lată înainte de a fi aplicat tratamentul cu ZETROLA.
DOZA: Rapiță de toamnă- 1 l/ha
DICOSUN. Erbicid sistemic, cu aplicare în postemergență pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene din culturile de răpiță. Produsul trebuie aplicat în primăvară, din momentul reluării vegetației, dar nu mai târziu de începutul apariției mugurilor florali ai rapiței. Doză recomandată pentru o singură utilizare: 0, 3-0, 4 l / ha, într-o cantitate recomandată de apă de 200-300 l / ha. Se aplică maxim un tratament în sezonul de creștere.