Factori care influențează agricultura și rolul tehnologiei în monitorizarea lor
Influența factorilor de producție în agricultură
Dacă în trecut factorii de producție în agricultură, adică resursele de lucru, constau în pământ (atât solul, cât și îngrășămintele), munca efectivă și capitalul pe care îl investea fermierul în aspecte precum utilaje și mecanisme, lucrurile s-au schimbat. În prezent, există mai multe posibilități și opțiuni pentru fermieri.
Evoluția tehnologiei a condus și la modificarea factorilor de producție în agricultură, iar pe lângă cei clasici precizați anterior există și soluții de ultimă generație menite să ușureze procesele de producție, contribuind la dezvoltarea business-ului.
Astfel, pe lângă cei trei factori de producție care sunt de bază în agricultură, în prezent există încă doi. Unul dintre ei este factorul uman, care îl completează pe cel al muncii și este reprezentat de cunoștințele științifice. Al doilea implică tehnologia, adică toate soluțiile tehnice moderne menite să ușureze activitățile de zi cu zi în cadrul firmei.
Procesul de producție agricolă este diferit în funcție de sezon. De aceea, fermierul este nevoit să se adapteze și să ia în fiecare zi decizii în vederea obținerii unor beneficii cât mai mari cu eforturi și resurse reduse la minimum, astfel încât să obțină profit. Pentru a evita să fii luat pe nepregătite de situații diverse ce se pot ivi, este o idee inspirată să îți creezi un plan pe termen lung în care să iei în calcul atât obiectivele, cât și cele mai comune riscuri.
Rolul tehnologiei în agricultura modernă
Orice fermier își poate dezvolta ferma cu ajutorul tehnologiilor moderne din agricultura de precizie. Soluțiile digitale inovatoare oferă suport indiferent de numărul de hectare pe care îl au parcelele sau de tipurile de culturi. Acestea te pot ajuta și pe tine să îți îmbunătățești condițiile de lucru, dezvoltându-ți afacerea într-un mod accesibil și eficient.
Agricover îți vine în ajutor și îți propune tehnologii digitale cu ajutorul cărora îți poți eficientiza munca în domeniul agriculturii. De pildă, îți sugerăm soluții de finanțare, precum și platforma digitală Crop360, care este creată special pentru fermieri. Acestea reprezintă instrumente inovatoare care acoperă multe dintre necesitățile fermierilor
Două dintre soluțiile de finanțare pe care ți le punem la dispoziție sunt reprezentate de creditul FarmTech și cardul FERMIER. Fiecare oferă avantaje care se pliază pe diverse necesități, astfel că poți identifica ușor care este varianta potrivită pentru dezvoltarea și optimizarea afacerii tale. Cu ajutorul lor este simplu și rapid să obții finanțarea de care ai nevoie.
Crop360 reprezintă un instrument de ultimă generație cu ajutorul căruia ai posibilitatea de a-ți monitoriza ferma. Mai exact, prin intermediul acestei platforme digitale imporți cu ușurință fișiere în care sunt specificate suprafețele pe care le declari în mod oficial, urmărești evoluția culturii agricole și primești alerte care se activează în timp real. În plus, ai parte și de alte avantaje ale folosirii platformei.
Factorii de mediu și cum pot fi aceștia monitorizați digital
Factorii de producție în agricultură desemnează tot ceea ce contribuie la realizarea producției. Aceștia se împart în două categorii:
- factorii de mediu, cunoscuți și ca naturali, care sunt variați;
- factorii de producție, ce implică utilajele, aparatura, soluțiile la care poți recurge pentru a îi stimula pe cei naturali.
Cei de mediu sunt de mai multe feluri. Unii sunt antropici, de pildă irigațiile, nivelul poluării din atmosferă, defrișările sau desecările. Alții se numesc geomorfologici și implică elemente de natură fizică, hidrică și climatică, de pildă, aerul, căldura, nivelul de umiditate, gradul luminii, intensitatea vântului. Există, de asemenea, și factori de alte tipuri, precum cei care oferă detalii despre sol, relief și care presupun interacțiunea cu fauna.
Prin monitorizare digitală se obțin informații relevante și foarte importante despre factorii de mediu, iar acest lucru le poate servi fermierilor pentru a putea organiza munca și a constata când și unde trebuie intervenit pentru a face ajustări la nivelul culturilor. De pildă, în ce perioade trebuie irigat solul și care ar fi cantitatea ideală de apă ce trebuie utilizată, care sunt temperaturile de la nivelul solului și când este cazul să creezi zone umbroase.
Soluții tehnologice pentru eficientizarea muncilor agricole
Agricultura din România, cu ajutorul tehnologiei moderne și a soluțiilor inovatoare, poate avea parte de progres, asemenea celei din străinătate. Acestea au rolul de a simplifica atât munca antreprenorului, cât și pe cea a angajaților, fapt ce duce la un grad mai înalt de eficientizare.
Implementarea unui sistem de gestionare digitală a culturilor este o idee inspirată pentru orice fermier care este deschis la noutăți și îmbunătățiri. Câteva exemple de soluții agricole ce implică tehnologia modernă și contribuie la progres sunt sistemele GPS cu funcții automate, mecanisme inteligente pentru irigare și pulverizare, senzori speciali pentru sol, drone agricole și aplicații inovatoare.
Ca sa poți beneficia de soluțiile tehnologice, este important să îți alcătuiești un plan de gestionare agricol. Stabilește tipurile de instrumente, mecanisme și proceduri care sunt cele mai avantajoase pentru businessul tău.
Iată care sunt, în mare, pașii de care este indicat să ții cont:
- Învață cum se utilizează instrumentele digitale sau atribuie această sarcină unui angajat. Dacă ai mai mulți angajați, este benefic să împarți atribuțiile și să te asiguri să fie instruiți punctual, pentru a putea să își desfășoare activitatea cât mai eficient. Creează-ți o echipă care să cunoască modul de operare al dispozitivelor digitale;
- Colectează frecvent datele din teren și analizează-le cu atenție, întrucât informațiile pe care le poți obține sunt importante și este esențial să nu omiți niciun detaliu;
- Efectuează monitorizări, iar când este cazul, implementează schimbări care să contribuie la optimizarea sau dezvoltarea afacerii tale. În unele perioade pot apărea situații noi, iar monitorizările îți pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra modificărilor;
- Realizează o evaluare a costurilor pe care le implică procesele de producție și a celor ce implică promovarea afacerii. Pe lângă dezvoltarea afacerii, contează foarte mult și modul în care o prezinți potențialilor clienți. Astfel, este indicat să nu neglijezi aspectul publicității și al îmbunătățirii constante a imaginii pe piața de profil.
Caută să fii mereu la curent cu noutățile din domeniul agricol, mai ales că tehnologia este într-un progres continuu. Ia parte la evenimente din domeniu, informează-te din mai multe surse reprezentative și implică-te în discuții pe forumuri, pentru a afla cât mai rapid despre tot ceea ce te interesează.
Explorează cât mai multe soluții tehnologice digitale cu ajutorul cărora să poți stimula și influența factoriilor de producție în agricultură! Stabilește-ți obiective clare, profită de oportunitățile de creștere a afacerii tale și de diferențierea ta pe piața de specialitate!