Fertilizanții foliari: avantaje și ce trebuie să știi când îi folosești
Fertilizarea foliară
Fertilizarea foliară reprezintă pulverizarea în mod direct a plantei cu un amestec de apă și o anumită cantitate de îngrășământ ținându-se cont de specie, stadiu și diferite carențe observate în cultură.
Acest tip de fertilizare are ca un avantaj major lipsa antagonismului elementelor din sol, ceea ce înseamnă că substanțele deja existente în sol nu vor interfera în mod negativ cu ingredienții activi din produsele foliare.
Îngrășămintele foliare au devenit o opțiune suplimentară din ce în ce mai cunoscută și eficientă prin care se facilitatează absorbția nutrienilor în plante în vederea obținerii unei culturi bogate, sănătoase și mai rapide.
Administrarea acestor produse se poate efectua la nevoie ca tratament sau pentru prevenția deficientelor de nutriție. De asemenea, în cazul în care este necesar, aplicarea se poate face în mai multe rânduri ținandu-se cont de specificațiile producătorului și temperatura mediului ambiant. Respectarea acestor recomandări în cazul fertilizării repetate va preveni arderea plantelor.
Înainte de a aplica fertilizantul foliar trebuie să se acorde mare atenție la instrucțiunile de pe ambalajul produsului pentru a nu risca să creați un amestec de îngrășământ și apă prea diluat ori prea concentrat care să conducă la compromiterea culturii.
Alte aspecte care trebuie luate în considerare sunt calitatea apei și utilajelor folosite pentru pulverizarea amestecului foliar. Cu cât apa este mai clară, lipsită de clor și contaminanți chimici cu atât absorbția substanțelor din compoziție este mai bună și eficientă. De asemenea, este necesar să se acorde atenție sporită duzelor de pulverizare pentru că aplicarea să fie uniformă.
Aplicarea îngrășămintelor foliare este de preferat să se efectueze la temperaturi de până la 27 de grade, seara sau la răsărit mai ales când umiditatea este ridicată iar plantele pot absorbi în aceste condiții până la 100% din nutrienți.
Principalele avantaje și beneficii
Principalele avantaje și beneficii pe care le obținem utilizând îngrășămintele foliare sunt următoarele:
- prevenirea deficiențelor nutritive ale plantelor
- absorbția mai rapidă a substanțelor
- rata de recuperare a plantelor mai mare și rapidă după aplicarea amestecului
- stimularea metabolismului plantei prin dezvoltarea frunzelor și lăstarilor noi
- cantitatea de produs utilizat este mai mică, ceea ce reduce costurile fermierilor - poate fi utilizat împreună cu tratamente destinate dăunătorilor
- rezistență mai bună a plantelor în perioadele de stres (secetă, îngheț, grindină)
- îmbunătățirea aspectului fructelor
Îngrășămintele foliare
În funcție de compoziția chimică a fertilizanților foliari aceștia pot avea diferite roluri în dezvoltarea culturilor. Astfel, produsele cu un conținut mai mare de fosfor, azot amoniacal, bor, fier asigură formarea semințelor și legarea fructelor, iar produsele cu azot nitric, potasiu, calciu, magneziu influențează mărimea și masa fructelor.
În ultimii 10 ani România a cunoscut o evoluție puternică în domeniul agriculturii, ceea ce înseamnă că fermierii s-au aliniat tehnologiei și au fost receptivi către achiziția de produse care să îi ajute să aibă culturi mai stabile și prospere.
Printre cele mai mari suprafețe agricole au fost semănate cu porumb, floarea-soarelui, grau, rapiță, orz, tomate și soia.
Având în vedere ascensiunea din ultima perioadă, putem concluziona că fermierii au avut acces la o plajă mai largă de produse care să le suștină producția cu cât mai puține pierderi și mai multe beneficii.
În acest sens, magazinul nostru online pune la dispoziția micilor fermieri o gamă variată de îngrășăminte foliare destinate principalelor producții enumerate anterior.
Luând în considerare amploarea culturilor de porumb din Romania, magazinul nostru online s-a aliniat cerințelor fermierilor alături de brand-urile partenere și pune la dispoziția clienților o gamă variată de fertilizanți foliari.
Cultura de porumb s-a dovedit a avea o îmbunatățire semnificativă a producției datorită aplicării îngrășămintelor foliare precum FERTICOVER NITRON, care are ca prim avantaj compoziția chimică în care se regăsește azotul, dar și microelemente precum bor, cupru, fier, mangan, molibden, zinc care satisfac nevoile plantelor în perioadele critice de stres. Produsul se aplică în stadiul de 4-8 frunze cu o doză de 3-6L pe hectar. Beneficiile acestui fertilizant sunt efectul de “stay green” și creșterea vigorii plantei.
Un alt produs foliar recomandat, de data aceasta pentru legume, în special tomate, este MIKROVIT BOR TURBO, cu un ambalaj de 5 L și un dozaj avantajos de 0.4–1.2 l/ha. Acest fertilizant ajută la absorbția de bor, stimulează producția și elimină carențele de nutrienți. A se evita pulverizarea produsului pe timp de arșiță, vânt sau temperaturi scăzute.
În concluzie, pentru a beneficia de o producție avantajoasă se recomandă utilizarea fertilizanților foliari în condiții optime, respectând instrucțiunile de utilizare, dozajul și perioadele de aplicare.