Fertirigarea-avantaje și ce îngrășăminte poți aplica
Ce este fertirigarea?
Fertirigare (fertilizare + irigare) este o tehnică de aplicare elemente de îngrășământ solubil în apă , printr-un sistem de irigare . Această tehnică este posibilă în special prin sistemul de irigare prin picurare și permite aplicarea simultană a apei și îngrășămintelor, astfel încât culturile să se poată dezvolta bine și să crească productivitatea
Fertirigarea oferă posibilitatea de a controla distribuirea și timpul de aplicare a nutrienților, iar acest lucru permite aplicarea precisă în funcție de fertilitatea solului și stadiul de creștere al culturilor.
Beneficiile fertirigării
- Nutrienții sunt aplicați uniform pe zona irigată;
- Fertirigarea poate fi folosită pe toate tipurile de sisteme de irigare, pentru toate culturile, indiferent de stadiul de creștere al plantelor;
- Elementele nutritive sunt aplicate în proporția exactă de care plantele au nevoie, prevenind deficitele;
- Fertirigarea permite o salinitate redusă a solului.
Fertirigarea este preferată în legumicultură, iar cel mai folosit este sistemul prin picurare, astfel se realizează fertilizarea fazială de-a lungul perioadei de vegetație a plantelor și se obține o aplicare eficientă reducându-se cantitatea de fertilizant administrată. Acest lucru contribuie la reducerea costurilor și permite adaptarea cantității de îngrăsământ aplicată în funcție de cerințele nutriționale.
Cum se realizează fertirigarea
Fertirigarea se realizează stabilindu-se cantitatea de îngrășământ aplicată în funcție de numărul de plante sau de suprafața cultivată.
Plantele au nevoie de cantități diferite de apă și nutrienți, în funcție de fenofază, iar pentru efectuarea fertirigării, se impune utilizarea îngrășămintelor 100% solubile în apă, care nu lasă reziduuri ce pot înfunda duzele sistemului de irigare.
De-a lungul perioadei de vegetație, plantele au nevoie de anumite elemente, diferite în funcție de faza de dezvoltare, care să le asigure dezvoltarea . În funcție de fazele de dezvoltare, se poate face un plan de fertilizare.
Irigarea se realizează zilnic, cât mai dimineață, iar în perioadele cu temperaturi mai ridicate, se pot face chiar și două irigari pe zi.
Multe plante au nevoie de nutrienți care nu se regăsesc în sol, sau se regăsesc în cantități mici. Mai există și varianta în care puteți apela la compost organic, însă nu poate fi folosit uzual, din diverse motive. Așadar, fertirigarea poate furniza o combinație a oricaruia dintre elementele: nitrat de amoniu, clorură de potasiu, uree, ammoniac etc.
Dacă îngrășământul nu este amestecat bine în apă, există pericolul de ardere a frunzelor și, din acest considerent, vă este necesar un ghid de fertirigare care vă poate îndruma cum să rezolvați problema .
Cum se fertilizează plantele
Fertirigarea necesită un sistem de irigare adecvat cu un dispozitiv de prevenire a refluxului și trebuie să decideți cât de des să fertilizați, deoarece totul, de la iarbă până la copaci, va avea un program diferit.
Fiecare cultură necesită o cantitate diferită de nutrienți, așadar, este necesar să cunoașteti dozele de îngrășământ care urmează să fie adăugate în irigații.
Fertirigarea este o metodă revoluționară de optimizare a utilizării îngrășămintelor și a apei în culturi, și există două variante de a o realiza:
- Fertilizare cantitativă care se bazează pe calcularea nevoilor nutriționale ale culturilor pe baza numărului de plante cultivate, aria frunzelor, tipul de sol etc
- Fertilizare proporțională se referă la aplicarea unei anumite cantități de îngrășământ pentru un anumit volum de apă.
Îngrășăminte granulate complexe NPK versus îngrășăminte hidrosolubile
Dieferențierea între îngrășămintele care se aplică pe sol prin împrăștiere și cele care se aplică prin sistemul de irigare trebuie facută foarte clar.
Îngrășămintele de tip complex, granulate, sunt aplicate prin împraștiere și incorporate în sol, nu se aplică și prin sistemul de irigare. Conținând excipienți insolubili, pot duce la înfundarea duzelor de picurare.
Fertilizanții solubili în apă, concepuți pentru administrare prin sistemul de irigare, nu se aplică prin împrăștiere la sol. Această metodă duce la creșterea salinitătii în sol, având efecte negative asupra plantelor, iar din acest motiv, se cere respectarea recomandărilor producătorului.