Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Monilioza la pomii fructiferi: Ce este, tratamente și cum o combați

Monilioza la pomii fructiferi: Ce este, tratamente și cum o combați
Monilioza (putregaiul brun) este o boală a pomilor fructiferi care cauzează pagube majore atât în livezile de semințoase și sâmburoase, cât și în depozite, după recoltarea unor fructe aparent sănătoase. Află din acest articol care sunt simptomele infestării cu ciuperca Monilia, care sunt factorii favorizanți și la ce riscuri expui pomii și producția dacă nu iei măsurile de protecție necesare. Totodată, vei descoperi ce fungicide pentru monilioză poți folosi în funcție de specia de pom fructifer atacată - prun, cireș, vișin, cais, piersic, măr sau gutui.

Ce este monilioza?

Monilioza, o mare provocare pentru pomicultură, este dată de infestarea cu ciuperca Monilia spp, având în țara noastră trei specii care atacă pomii fructiferi: Monilia fructigena, Monilia laxa și Monilia fructiola. Putregaiul poate să compromită recolta, prin pierderea în proporție covârșitoare până la dauna totală, a florilor și fructelor.

Ciuperca este deosebit de periculoasă, putându-se răspândi prin sporii transportați de vânt, prin apa precipitațiilor, de la fructele contaminate și mumificate, rămase în pomi sau pe solul din jurul acestora, din anul precedent. Infestarea se produce ușor, în condiții de temperatură dintr-un interval larg, între 0 și 25 de grade, cele mai propice fiind în jur de 15 grade.

Fructele sunt afectate în prezența rănilor cauzate de viermi, ciugulitul păsărilor, grindină, înțepături de viespi, care fac orificii prin care putregaiul pătrunde în interior. La fructele deja culese și depozitate, factorul favorizant al deteriorării este prezența petelor de rapăn, care asigură o cale de acces pentru miceliul ciupercii.

Simptomele moniliozei la pomii fructiferi

Monilioza se manifestă la pomii fructiferi prin compromiterea florilor și fructelor. Simptomele ei pot fi recunoscute destul de ușor, chiar dacă pot varia de la pom la pom. Monilioza la sâmburoase diferă de monilioza la semințoase, dar și în interiorul aceleiași categorii pot exista diferențe, de exemplu între monilioza la prun și monilioza la cais. Iată ce poți observa la pomii, florile și fructele infestate:

  • Daune asemănătoare celor produse de îngheț, dar în condiții prielnice de dezvoltare, asupra părților sensibile ale pomilor: lăstari brunificați, care însă nu se rup, flori maronii, care rămân pe ramuri.
  • Pomi tineri care se ofilesc, vârful se îndoaie și se usucă.
  • Frunze tinere desprinse de pe ramuri.
  • Pete maronii pe fructe, care cuprind toată suprafața pieliței.
  • Prezența sporodochiilor pe fructe, la unele specii, sub formă de cercuri concentrice de pernițe alb-cenușii, apoi gălbui.
  • Pielița fructului de culoare brun-negricioasă.
  • Putrezirea fructelor.
  • Mumifierea fructelor - încrețirea pieliței și micșorarea acestora.

Monilioza la prun

Monilioza la prun este cauzată de ciuperca Monilia laxa, care atacă brutal și vizibil întregul pom, iar simptomele ei pe fructe nu pot fi confundate. Începând cu perioada înfloririi, vor fi percepute semnele certe ale infestării pe flori, pe frunze, pe lăstari și pe fructe.

Florile se usucă, iar fructele capătă pete brune, de formă circulară, care se măresc progresiv și cuprind întreaga suprafață și pulpa din interior. Printre cele sănătoase, fructele vor arăta ca niște poame, mici și zbârcite, care rezistă în pom până anul viitor, constituind o sursă de răspândire viitoare a ciupercii.

Tratamente pentru monilioza la prun

Pentru a trata monilioza există mai multe tipuri de fungicid pentru prun, cu acțiune diferită în funcțiile de condițiile de aplicare și de obiectivele vizate. Eficiența împotriva ciupercii Monilia laxa este însă trăsătura comună a acestora. Se recomandă alternarea produselor de la an la an, deoarece ciuperca poate dezvolta rezistență la anumite substanțe, în timp.

CHORUS 50 WG, pe bază de Ciprodinil, este un fungicid sistemic pentru monilioza la prun, care intervine în ciclul de viață al ciupercilor, în special în timpul procesului de penetrare și de creștere a miceliului în țesutul plantei. Se poate aplica timpuriu, primăvara, atunci când temperatura este scăzută, preventiv, dar și curativ, după formarea fructelor. Nu necesită o pauză mare până la recoltare și consumul fructelor.

Dacă se constată că Monilia a devenit rezistentă la fungicidele sistemice, se poate utiliza CUPROXAT FLOWABLE, produs certificat de agricultura ecologică, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor.

 

Monilioza la prun

Monilioza la cireș

Cireșul este printre cei mai vulnerabili pomi fructiferi la monilioză în perioadele cu multe precipitații. Monilioza la cireș mai este cunoscută drept putregaiul frunzelor, însă nu afectează numai această parte a pomului, ci și lăstarii, florile și fructele. Se manifestă prin prezența unui mucegai alb pe suprafețele afectate, urmat de brunificarea și necrozarea țesuturilor.

Tratamente pentru monilioza la cireș

Din categoria de fungicide pentru cireș poți alege să tratezi pomii din livadă cu FOLICUR SOLO 250 EW, un produs sistemic pe bază de Tebuconazol, cu spectru larg de acțiune împotriva patogenilor și efect preventiv, curativ și uneori chiar eradicativ. Mai poți folosi CUPROXAT FLOWABLE, pentru evitarea dezvoltării rezistenței ciupercilor.

SIGNUM este un fungicid local sistemic și translaminar, care acționează eficient prin combinația inovativă de două substanțe, Boscalid și Piraclostrobin, a căror aplicare s-a dovedit benefică pentru sporul adus recoltei, cât și pentru îmbunătățirea calității fructelor destinate vânzării.

 

Monilioza la cireș

Monilioza la vișin

Monilioza la vișin atacă, în același mod ca la cireș, frunze, flori, lăstari și fructe. Lăstarii se brunifică în zona cambială, iar florile arată ca după îngheț. Frunzișul bolnav va părăsi vișinul.

Tratamente pentru monilioza la vișin

Pentru a nu lăsa livada de vișini în prada Moniliei, îți stau la dispoziție fungicide pentru vișin, pe care le poți utiliza atât preventiv, cât și curativ. Se pretează aceleași produse ca în cazul cireșului.

Fungicid TELDOR 500 SC, având drept compus activ Fenhexamidul, are atât acțiune de contact, cât și sistemică, asigurând prevenția de durată a infestării cu putregaiul brun, împiedicând și dezvoltarea ciupercii deja instalate.

Monilioza la vișin

Monilioza la cais

Monilioza este o boală care atacă frecvent livezile de caiși, pom fructifer vulnerabil la schimbările bruște de temperatură, la umiditate ridicată, mai ales în primăverile reci. Afectarea are loc la nivelul florilor, care se ofilesc, al frunzelor, mugurilor și lăstarilor, care se brunifică și se usucă apoi și, bineînțeles, la nivelul fructelor, care se pătează, putrezesc treptat și cad.

Tratamente pentru monilioza la cais

Dacă te întrebi cum să tratezi monilioza la cais, trebuie să știi că gama de fungicide pentru cais nu diferă mult de măsurile de protecție luate pentru celelalte sâmburoase. Pentru prevenirea infestării, pentru distrugerea ciupercii și a sporilor ei și pentru eradicarea agentului patogen din livadă, este eficient fungicidul LUNA EXPERIENCE SC 400, combinație a două substanțe - Fluopiram și Tebuconazol, cu acțiune sistemică, protejând întreaga plantă de atacul periculos al Moniliei.

Monilioza la cais

Monilioza la piersic

Piersicul este deosebit de sensibil la infestarea cu monilioză, atacul manifestându-se devastator asupra fructelor aproape de coacere. Au de suferit de la început frunzele, mugurii, care par mucegăiți, și florile, care se brunifică rapid. Statisticile spun că monilioza este responsabilă pentru jumătate din pierderile la producția și depozitarea piersicilor din întreaga lume.

Tratamente pentru monilioza la piersic

Din categoria de fungicide pentru piersic, te poți opri la acțiunea concentrată a produsului inovator SIGNUM, care combină două moduri de acțiune diferite: cea a boscalidului, din grupa carboxamide, cu cea a piraclostrobinului, substanță activă renumită din grupa strobilurinelor. Rezultatul este o protecție optimă împotriva putregaiului și îmbunătățirea recoltei de piersici.

Monilioza la piersic

Monilioza la măr

Expresia „Mărul putred strică pe cel bun”, dincolo de conotațiile morale, se bazează pe observarea unui fenomen specific la mere, acela al răspândirii rapide a putregaiului de la un fruct la altul. Monilioza atacă atât frunzelor, florile, lăstarii și fructele din pom, cât și merele depozitate, pe suprafața cărora nu se observă urme ale infestării. Există deci pericolul compromiterii întregii recolte.

Tratamente pentru monilioza la măr

Monilioza se tratează în acest caz cu fungicide pentru măr. Vor fi eficiente, cu proprietăți profilactice, curative și uneori și eradicative, următoarele produse, prezentate în cursul acestui articol: CHORUS 50 WG, CUPROXAT FLOWABLE, FOLICUR SOLO 250 EW sau LUNA EXPERIENCE SC 400. Alege-l pe cel potrivit în funcție de momentul aplicării și fă tratamentul așa cum prevăd instrucțiunile producătorului!

Monilioza la gutui

Gutuile sunt deosebit de apreciate pentru gustul lor dulce amărui și pentru capacitatea lor sporită de a fi depozitate peste iarnă. Cu toate acestea, nu vor rezista dacă au fost afectate de monilioză. Boala se produce la gutui prin infestarea cu cele trei specii ale ciupercii Monilia - Monilia laxa, Monilia fructigena și Monilia fructicola. Fructele se mumifică, se acoperă cu un mucegai cenușiu albicios și se strică din interior.

Tratamente pentru monilioza la gutui

Afectarea fructelor de gutui este un exemplu elocvent despre cum atacă monilioza la semințoase. Dacă vrei să previi stricarea fructelor mari, galbene și parfumate, poți folosi fungicid pentru gutui.

Fungicidul DIFCOR 250 EC are acțiune sistemică preventivă şi curativă împotriva bolilor cauzate de ciuperci. Pe bază de Difenoconazol, protejează planta din momentul pătrunderii agentului patogen, precum și în perioada de formare a sporilor şi de eliberare a acestora.

Monilioza la gutui

Monilioza la afin

Deși nu este un pom fructifer, afinul, un arbust foarte prețuit pentru fructele sale bogate în vitamine și antioxidanți, cu proprietăți medicinale avansate, poate fi atacat de monilioza. Aceasta îl poate afecta în același mod în care sunt atinse alte semințoase, prin mumificarea fructelor și acoperirea lor cu un mucegai alb cenușiu. Infestarea începe timpuriu, cu pătarea frunzelor și a florilor, care mor la scurtă vreme, după 24-72 de ore de la apariția petelor maronii.

Tratamente pentru monilioza la afin

Monilioza se tratează cu fungicid pentru afin. Produsul LUNA SENSATION 500 SC, având în compoziție Fluopiram și Trifloxistrobin, este utilizat pentru aplicări pe arbuști fructiferi și legume, combătând cu succes putregaiul brun. Fungicidul are proprietăți penetrante și translaminare, acționând în toate stadiile de dezvoltare ale ciupercii și distrugându-i mecanismele transportului de electroni în lanțul respirator.

Monilioza la afin

Alte metode de prevenire ale infectării cu monilioză la pomi fructiferi

Este greu să previi apariția moniliozei la pomii fructiferi, mai ales în anumite condiții meteorologice și dacă fructele din anul anterior au fost infestate. Însă, sunt câteva măsuri pe care le poți adopta pentru a asigura o protecție îmbunătățită a livezii și pentru a evita pericolul afectării fructelor.

Sursele de contaminare în anul următor trebuie înlăturate. Astfel, se taie lăstarii afectați de monilioza, iar fructele mumificate trebuie adunate și arse. După tăierea lăstarilor, se poate aplica iarna un tratament pentru monilioză, profilactic, cu zeamă sulfocalcică sau cu polisulfură de bariu.

O altă măsură este legată de controlul atent al fertilizării și udării, în a doua perioadă de vegetație a pomilor. Se vor evita cantitățile mari de azot și irigarea excesivă.

La intrarea în perioada de pârg, se recomandă stropirea cu fungicide specifice.

O atenție deosebită trebuie să ai la recoltarea fructelor, astfel încât acestea să nu dezvolte leziuni în care va pătrunde putregaiul. Fructele se sortează pentru depozitare, iar în depozit trebuie asigurate condiții optime de umezeală și temperatură. Se fac periodic verificări și resortări, în caz de nevoie.

Concluzii

Monilioza reprezintă o amenințare semnificativă pentru livezile de pomi fructiferi, având potențialul de a distruge recolte întregi dacă nu sunt luate măsuri adecvate de prevenire și tratament. Identificarea corectă a simptomelor și aplicarea tratamentelor fungicide potrivite pentru fiecare specie de pom fructifer sunt esențiale pentru combaterea eficientă a bolii. Pe lângă utilizarea fungicidelor, măsurile preventive, cum ar fi îndepărtarea surselor de contaminare și controlul atent al fertilizării și udării, contribuie din plin la protejarea sănătății pomilor și la asigurarea unei producții bogate, cu fructe de calitate.

Alege din magazinul Agricover.ro fungicidele potrivite pentru livada ta, prin care poți obține protecția optimă împotriva ciupercii Monilia spp, pe tot parcursul perioadei de vegetație a pomilor, cât și pentru fructele depozitate, din recoltă!

Vezi toate articolele