Tratamente de vară în culturile agricole-exemple și sfaturi
Activitatea din sezonul estival
Vara este anotimpul în care preocupările principale ale fermierilor din agrofitotehnie sunt finalizarea recoltării de grâu, seceratul ovăzului, aplicarea de tratamente pentru cultura timpurie de porumb și aplicarea tratamentelor după jumătatea lunii august pentru culturile de rapiță și grâu. După recoltare, terenurile vor fi curățate pentru a se începe etapa de lucrări ale solului. Aceste lucrări presupun: aratul și aplicarea fertilizanților pe bază de fosfor și potasiu care vor avea un grad de solubilitate redus.
Singura cultură de câmp care pe timpul verii ar avea nevoie de tratament este porumbul timpuriu. Acesta se poate confrunta cu cei mai comuni dăunători: Helicovespa, Ostrinia și Diabrotica. Un produs recomandat pentru combaterea acestora este Insecticidul AMPLIGO, 1 L, cu o aplicare de 0, 2 l/ha, avantajul acestuia o constituie compatibilitatea lui cu alte produse de protecție a plantelor.
Fermierii în sezonul estival au însă o activitate mai intensă în domeniul horticulturii, atenția lor îndreptându-se către aplicarea tratamentelor fitosanitare atât de necesare pentru asigurarea unei recolte bogate și sănătoase.
Calendar tratamente
În acest sens prezentăm un calendar orientativ pentru sezonul estival.
Astfel, în luna iunie cea mai mare problemă în cazul pomilor o constituie apariția buruienilor care se vor elimina prin prașilă iar în cazul arbuștilor solul se vă acoperi cu materiale de natură organică sau artificială în scopul prevenirii creșterii buruienilor dar și pentru crearea unui climat favorabil atât ca temperatura cât și ca substanțe nutritive. Pe lângă aceste activități se va continua administrarea îngrășămintelor și a tratamentelor fitosanitare după caz.
Luna iulie este pentru livezi o perioadă intensă, pomii se află în cea mai puternică dezvoltare și este necesară irigarea și aplicarea fertilizanților în sol. În cazul soiurilor cu producție generoasă va fi indispensabilă sprijinirea pe dedesubt a ramurilor prea îngreunate. O altă activitate care trebuie realizată zilnic este strângerea fructelor căzute și îngroparea lor.
Luna august este dedicată ultimelor tratamente fitosanitare care trebuie aplicate cu 14 zile înainte de culesul fructelor. Considerând că luna august este lipsită de ploi este nevoie că pomii să fie udați în continuare. De asemenea, se vor elimina buruienile și se va efectua plivitul lăstarilor, copilitul și cârnitul.
Tratamentele fitosanitare se vor aplica în funcție de mai mulți factori și anume: diagnoza corectă, alegerea perioadei optime de administrare, cunoașterea modului de utilizare a tratamentelor și testarea în prealabil a lor.
În perioada de vegetație tratamentele se vor aplica dimineața sau seara la temperaturi de 20-22 de grade fară vânt puternic. Scoarța copacilor trebuie să fie uscată, iar apa utilizată în amestecuri trebuie să aibă un PH neutru spre acid. Soluțiile astfel create trebuie aplicate în maxim 4-5 ore pentru a nu se diminua efectul ingredienților.
În ceea ce privește fertilizările foliare trebuie să se țină cont de faptul că nu toate speciile de pomi au nevoie de același număr de aplicări și anume : 3-4 aplicări foliare la măr, prun, cais și piersic- soiuri tardive, 2-3 la cireș, vișin, piersic, cais -soiuri timpurii și 1-2 fertilizări foliare la căpșun, zmeur, mur, agriș, coacăz. Însă, indiferent de tipul de pomi se recomandă macar o dată aplicarea îngrășămintelor foliare care să aibă în compoziția lor microelemente.
Afecțiuni și recomandări
Printre cele mai cunoscute afecțiuni de care pot suferi pomii sunt: rapănul, făinarea și putregaiul pielos al fructelor iar cei mai cunoscuți dăunători sunt păduchele din San Jose și molia orientală a fructelor.
Rapănul este o afecțiune fungică care apare la măr și păr cu preponderență la anumite soiuri și anume: Granny Smith, Jonathan, Golden Delicious. Odată ce s-a observat apariția rapănului este bine să acționați rapid prin aplicarea tratamentelor fitosanitare. O recomandare de produs care combate rapănul dar și făinarea este Fungicidul EMBRELIA, 1 L, aplicarea lui poate fi preventivă dar și la nevoie, are o rezistență bună la precipitații și este compatibil cu multe produse de protecție a plantelor.
Făinarea este o altă boală fungică pe care o putem regăsi la piersic, nectarin, măr, trandafir, cereale păioase, viță de vie, curcubitacee și tomate. Această afecțiune se manifestă prin uscarea frunzelor, florilor, mugurilor lăstarilor sau chiar a fructelor. Un produs recomandat pentru acest tip de afecțiune este Fungicidul ORTIVA TOP, 1 L care are un spectru larg de combatere, se poate aplica pentru prevenție dar și tratare, fiind ușor de utilizat.
O altă afecțiune fungică care poate apărea este monolioza (putregaiul fructelor). Aceasta, odată prezentă, devine agresivă și trebuie acționat cu rapiditate împotrivă ei. Atacă caisul, prunul, cireșul, vișinul, piersicul, mărul, părul, gutuiul și se manifestă prin brunificarea și ofilirea ramurilor, uscarea, pătarea și apariția pustulelor pe fructe. Afecțiunea are un caracter epidemic și se poate combate cu Fungicidul TELDOR 500 SC, 5 L, produsul are acțiune de contact și local sistemică formând un strat protector activ.
Referindu-ne acum la dăunători, reamintim Păduchele țestos (păduchele din San Jose), acesta este greu de combătut, dar nu imposibil. Odată prezent în livadă se colonizează pe lăstari, ramuri și fructe hrănindu-se cu sucul celular al plantelor în timp ce injectează veninul toxic. Când sesizăm prezența păduchelui țestos trebuie să acționam rapid și sistematic cu tratamente insecticide, în caz contrar riscăm în 2-3 ani că pomii să se usuce complet. Un produs recomandat pentru eradicarea dăunătorului este Insecticid DECIS 25WG, 600 g, are un spectru larg de combatere, nu are restricții de temperatură și are un efect șoc cu durată de activitate de 7-10 zile.
Cel de-al doilea dăunător destul de comun este molia orientală a fructelor. Aceasta atacă în special lăstarii și fructele. Simptomele sunt: curbarea și uscarea lăstarilor și stagnarea creșterii fructelor.
Recomandăm Insecticidul DELEGATE, 250 g care are acțiune rapidă, efect de lungă durată, timp de pauză scurt (7 zile) putând fi aplicat în toate fazele dezvoltării.
În încheiere putem spune că domeniul horticulturii poate fi unul profitabil în măsură în care acordăm atenție sporită daunătorilor și bolilor care apar. Este foarte importantă documentarea și alegerea tratamentelor fitosanitare aplicate pentru evitarea compromiterii recoltelor.