Alternarioza tomatelor, Pătarea brună
- Denumire populara Alternarioza tomatelor, Pătarea brună
- Denumire stiintifica Alternaria solani
- Culturi afectate Culturi de tomate
Ce este alternarioza
Alternarioza sau pătarea brună a tomatelor este o boală frecvent întâlnită la culturile de roșii. Este provocată de Alternaria solani, un agent patogen fungic (ciupercă microscopică) ce se regăsește în toate regiunile unde se cultivă legume solanacee și atacă plantele în toate fazele de vegetație, de la răsaduri până la plantele adulte, dar și toate organele acestora, de la tulpină până la fructe.
Alternarioza poate fi recunoscută prin petele de culoare brun-închisă, de formă neregulată, care apar inițial pe tulpini și apoi se extind și la celelalte organe ale plantei. Dacă nu este combătută la timp cu produse fitosanitare eficiente, boala se poate extinde rapid și poate duce la stagnarea creșterii tomatelor, ofilirea plantelor și chiar uscarea acestora.
Cauzele apariției alternariozei
Apariția alternariozei este favorizată de umiditatea ridicată: sporii de Alternaria solani germinează foarte repede dacă frunzele sau tulpinile plantelor sunt acoperite de picături de apă - de la ploaie, rouă sau chiar atunci când cultura este irigată prin stropire. În aceste condiții, sporii germinează într-un timp foarte scurt - până la 30 de minute, atunci când temperaturile exterioare sunt între 26,5 și 29,5 grade Celsius.
După germinare, ciuperca atacă celulele plantei într-un interval cuprins între 3 și 12 ore, în funcție de temperatură. Odată ce a penetrat celulele frunzei sau ale tulpinii, ciuperca poate provoca leziuni vizibile pe plantă - pete brune de formă neregulată - în două-trei zile, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, adică cel puțin 15 grade Celsius și un grad ridicat de umezeală.
Cele mai afectate plante sunt cele slab îngrijite, iar o dezvoltare excesivă a acestui agent patogen poate provoca și reducerea cantității de lumină absorbită de plante, ceea ce duce la diminuarea capacității de fotosinteză a acestora.
Simptomele alternariozei
Atacul în faza de răsad
Alternarioza atacă răsadurile de tomate începând de la baza acestora. Primele care sunt afectate de ciupercă sunt tulpinile, în jurul cărora apar pete brune circulare. După tulpină, alternarioza evoluează la frunze. Dacă boala nu este tratată la timp, agentul patogen poate provoca ofilirea plantelor și, într-un final, uscarea lor.
Atacul pe frunze
Primele frunze afectate de alternarioză sunt, de obicei, cele aflate la baza plantei, care sunt și cele mai vechi. Sporii de Alternaria solani, cunoscuți și sub numele de conidii, infectează frunzele în principal în zonele unde acestea au leziuni, distrug pereții celulari și se hrănesc cu substanțele nutritive eliberate în timpul acestui proces. Pe frunze se formează pete brune, aproape rotunde, care în interior prezintă zone concentrice. Petele se măresc și cuprind întreaga frunză.
Atacul pe pețiol
În timp, leziunile provocate de alternarioză cresc în dimensiuni și se extind și la celelalte frunze, atacând și pețiolurile sau codițele acestora. Pe lăstarii principali şi laterali apar adesea pete alungite, net delimitate, de culoare brun-negre, ocazional cenuşii-pal, cu margine lată și dimensiuni care variază de la câțiva milimetri până la un centimetru.
Atacul pe fructe
Alternarioza poate infecta la fel de ușor și fructele. Primele semne care anunță atacul ciupercii sunt petele rotunde de dimensiuni reduse, de formă concavă, care se extind de la o zi la alta. Sunt mai frecvente în zona pedunculului, dar pot fi observate pe toată suprafața tomatelor. Netratate, aceste leziuni se extind, devin lucioase și capătă o nuanță închisă.