Antracnoza cucurbitaceelor
- Denumire stiintifica Colletotrichum lagenarium
Colletotrichum lagenarium este un agent patogen foarte des întâlnit în rândul culturilor de pepene verde, pepene galben, castraveți și dovlecei din sere și solarii, însă poate apărea și în culturile de câmp. Boala afectează producțiile în proporție de 30% dacă nu sunt luate măsurile necesare.
Cauze ale apariției bolii
Condiții favorizante pentru dezvoltarea bolii sunt temperaturile constante cuprinse între 20 și 27 grade Celsius și umiditatea ridicată a aerului. De asemenea, rotația inadecvată a culturilor și lipsa curățării terenului pot spori șansele de apariție a antracnozei.
Cum se transmite antracnoza cucurbitaceelor
Antracnoza cucurbitaceelor se transmite prin intermediul curenților de aer, picăturilor de apă din ploaie sau irigații prin aspersie, precum și de către insectele care poartă agentul patogen de la o plantă la alta. De asemenea, semințele pot fi purtătoare ale bolii.
Simptome ale bolii
Colletotrichum lagenarium se manifestă în toate fazele de dezvoltare a plantei și duce la apariția unor pete pe frunze, tulpină și fructe. Inițial, petele sunt de mici dimensiuni și au o culoare galben-verzuie, iar pe măsură ce boala avansează, petele devin brune și se adâncesc în țesuturi. În zona în care apar aceste leziuni, fructul se înmoaie și putrezește foarte repede.