Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Apoplexia bacteriană a caisului

Apoplexia bacteriană a caisului
  • Denumire populara Apoplexia bacteriană a caisului
  • Denumire stiintifica Pseudomonas syringae pv. syringae

Produse recomandate

Patografie.

Frunze: de obicei nu sunt simptome; uneori, primăvara, apar pete necrotice, circulare, rugoase; limb perforat

Lăstari, ramuri, trunchi: primăvara, pe ramuri sau trunchi – ţesuturi brune, iniţial moi, cu gome. La dezvoltarea inelară a petelor şi strangularea zonei atacate, partea distală se ofileşte rapid (în cca. o săptămână frunzele se brunifică, se usucă) şi moare – fenomen vizibil până la începutul verii. Apoplexia poate fi parţială (1-2 ramuri afectate) sau totală. Zonele afectate, moarte, sunt invadate de alte microorganisme (frecvent ciuperca Cytospora cincta). Dacă petele nu cuprind zona atacată de jur împrejur, apar ulcerații (mijlocul sau sfârşitul verii), în mod obşnuit în dreptul rănilor (accidentale sau rezultate în urma tăierilor). Portaltoii nu sunt afectaţi – la baza pomului se dezvoltă drajoni viguroşi, cu foliaj verde, sănătos.

Transmitere şi diseminare. Bacteriile pătrund prin răni. Infecţii puternice se înregistrează de la căderea frunzelor şi până la jumătatea iernii. La infecţiile produse în perioada de repaus, distrugerea cambiului împiedică generarea unui ţesut libero-lemnos; astfel, în 3-9 luni are loc pieirea părţii de deasupra zonei afectate.

Factori de risc

  • Temperaturile scăzute sunt decisive în evoluţia bacteriei. Necroza floemului şi cambiului se produc numai daca bacteria are timp să se multiplice înainte de acţiunea gerului.
  • Prezenţa simultană a patogenului Cytospora cincta determină infecţii mai grave numai după căderea frunzelor;

Elemente de protecţie

  • Executarea tăierilor primăvara; protejarea rănilor; dezinfectarea instrumentelor de tăiere; protejarea trunchiului de răni
  • Protecţie chimică: tratament, înainte şi după tăiere, cu zeamă bordeleză