Arsura bacteriană a soiei
- Denumire stiintifica Pseudomonas glycinea
- Culturi afectate Culturile de soia
Atacul poate apărea pe toate părțile aeriene ale plantei, în orice fază de vegetaţie.
Cele mai evidente simptome apar pe frunze. Infecția începe a se manifesta sub formă de pete mici, de 1-2 mm, unghiulare, hidrozate, care se îngălbenesc şi apoi se brunifică, deoarece ţesutul atacat moare. Petele brune sunt înconjurate de halouri de culoare galben-verde. Ţesutul mort se sfâşie şi poate cădea, conferind frunzei un aspect zdrenţuit. Aceste frunze infectate rămân de obicei pe plantă. Bacterioaza se poate manifesta pe tulpini, peţioli, păstăi și pe semințele din păstăile infectate. Astfel, pe tulpini şi peţioli petele sunt alungite, iniţial gălbui şi apoi brune, la suprafaţa cărora se observă, pe vreme umedă, picături albicioase de exsudat bacterian. Pe păstăi petele sunt mici, hidrozate, cu exsudat. În timp petele se extind, devin brun-negricioase şi cauzează deformarea păstăilor. În interiorul păstăilor atacate se formează un număr redus de boabe. Boabele infectate sunt mai mici decât cele sănătoase, zbârcite, prezintă pete cenuşii cu exsudat, au facultatea germinativă redusă şi pot prezenta crăpături pe tegument.
Vremea rece şi umedă, care menţine frunzele umede, favorizează dezvoltarea bolii în timp ce pe vreme uscată şi caldă boala nu mai progresează. Arsura bacteriană este răspândită de picăturile de ploaie purtate de vânt. Bacteria Pseudomonas savastanoi pv. glycinea se transmite prin seminţele infectate şi resturile vegetale.
Bacteriile pot rezista în seminţe 6-24 luni, iar în resturile vegetale până la 11 luni.
Se vor alege soiurile rezistente şi se va folosi sămânţă sănătoasă. Nu se vor aplica praşile atunci când frunzele plantelor sunt umede. Se urmăreşte încorporarea cât mai adâncă în sol a resturilor vegetale. Se va aplica o rotaţie de 3-4 ani cu acele culturi care nu sunt sensibile la bacterioze. În vegetație se pot aplica produse cu efect bactericid.