Escorioza viței de vie
- Denumire stiintifica Phomopsis viticola
Phomopsis viticola, cunoscut cu denumirea populară de escorioza viței de vie, este un agent patogen specific culturilor viticole, ce poate provoca pierderi de până la 30% din producție în lipsa unor tratamente specifice.
Cauze ale apariției bolii
- umiditate ridicată constantă (peste 80%)
- temperaturi medii cu valori cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius
- precipitații îndelungate pentru mai mult de 10 ore
Cum se transmite escorioza
Agentul patogen Phomopsis viticola rezistă de la un an la altul, astfel că este foarte importantă curățarea adecvată a solului după recoltare, cu distrugerea resturilor vegetale rămase.
Simptome ale bolii
Phomopsis viticola este considerată o boală păgubitoare a viței de vie, pentru că atacă lăstarii, frunzele, mugurii și boabele.
La nivelul frunzelor, escorioza duce la apariția unor pete verzulii - gălbui, cu formă ovală, ce pot fi necrozate în mijloc.
Pe lăstarii afectați de Phomopsis viticola, se observă internoduri scurte. Din cauza acestora, în următorul an, lăstarii se usucă și nu mai rodesc.
În faza inițială a bolii, pe boabe apar mici pete maronii care mai apoi devin mai închise la culoare, se măresc, formează un punct alb în mijloc, se usucă și cad.