Hurlupi la prun
- Denumire stiintifica Taphrina pruni
Hurlupii prunului (Taphrina pruni) este o boală cunoscută de mai mult timp, deopotrivă la speciile de prun sălbatice și cultivate.
Cauze ale apariției bolii
Printre condițiile favorabile aparitiei bolii se numără frunzele și fructele abia formate, temperaturile de 10-21 grade Celsius, umiditatea ridicată și vremea ploioasă.
Simptome ale bolii
La sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, la puţin timp după fecundare, va apărea atacul. La fructele tinere infectate se va observa o creștere mai rapidă a mezocarpului, care depășește în lungime fructele sănătoase.
Fructele contaminate nu se vor dezvolta corespunzător, se lungesc, se lăţesc și se arcuiesc la vârf în formă de seceră. Aceste fructe au mezocarpul mărit, sămânţa atrofiată, iar endocarpul lemnos nedezvoltat.
Hurlupii au inițial o culoare verde-gălbuie sau gălbuie și gustul acrișor-dulceag. Fructele atacate rămân pe ramuri până la începutul lunii iunie, când se brunifică, se usucă și cad.
Cum se transmite boala
Transmiterea bolii peste iarnă se face prin ramurile și mugurii infectați.