Înnegrirea spicelor
- Denumire populara Înnegrirea spicelor
- Denumire stiintifica Davidiella tassiana
- Culturi afectate Cultura de grau
Atacul apare pe toate organele aeriene ale cerealelor ajunse la maturitate, dar se poate întâlni şi în stadii tinere de vegetaţie. În mod frecvent, în solele de cereale la care recoltatul este întârziat, apar pe limbul şi teaca frunzelor, pe pai şi pe spice aglomerări de miceliu brun, la început punctiforme, iar mai târziu confluente, dispuse în şiruri longitudinale în sensul nervurilor.
De pe spice miceliul ciupercii trece şi pe boabe, care prezintă pe tegument striuri sau puncte negre ce se observă mai ales în dreptul embrionului şi la vârful bobului.
Boabele atacate sunt şiştave şi din ele rezultă o făină mai întunecată la culoare şi de calitate inferioară. Capacitatea germinativă a boabelor de grâu infectate este redusă.
Davidiella tassiana are temperatura optimă de creștere între 18°C-28°C, cu o temperatură maximă de creștere de 28°C-32°C. Boala apare atunci când, pe lângă temperaturile optime, survin și precipitații în perioada de dinaintea recoltării grâului, precipitații care duc la întârzierea recoltatului.
Ciuperca se transmite de la un an la altul prin intermediul miceliului de rezistență și al periteciilor de pe resturile vegetale infectate, iar răspândirea se realizează prin conidii.
Se recomandă: rotația culturilor de cel puțin 3-4 ani; evitarea terenurilor acide; evitarea semănatului timpuriu; evitarea dozelor exagerate de îngrășăminte azotate; folosirea soiurilor rezistente; evitatul irigării în perioada înspicării; evitarea întârzierii recoltatului.
Îngrășămintele pe bază de uree contribuie la acumularea unei cantități sporite de apă în plante și la o creștere mai mare a aparatului foliar, creându-se astfel condiții favorabile infecțiilor cu diferite ciuperci. Pentru prevenirea atacului ciupercii Davidiella tassiana care este stimulată de uree se impune, în primul rând, alegerea azotatului de amoniu și aplicarea sa în doză optimă (50-100 kg. s.a.N/ha).