Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mălura comună

Mălura comună
  • Denumire populara Malura comuna a graului
  • Denumire stiintifica Tilletia caries
  • Culturi afectate Cultura de grau

Produse recomandate

Plantele atacate au talia scăzută cu 10-20%, înfrăţirea mai slabă şi suprafaţa foliară mai redusă. Boabele atacate, al căror endosperm este înlocuit cu o masă prăfoasă de clamidospori, au culoarea mai închisă, sunt mai uşoare, iar şanţul ventral este mai puţin pronunţat. Boabele se sfărâmă uşor la treierat şi eliberează pulberea de clamidospori de culoare cafenie şi care emană un miros pronunţat de peşte alterat, datorită trifenilaminei pe care o conţin.

Mălura comună este produsă de mai multe specii ale genului Tilletia, după cum urmează: Tilletia caries, T. tritici, Tilletia triticoides, Tilletia intermedia, Tilletia foetida. Ciuperca iernează prin clamidosporii dikariotici de pe sămânță și mai rar prin cei din sol.

Infecția are loc în timpul germinării semințelor și este favorizată de condiții reci și umede. Condițiile optime pentru germinarea clamidosporilor sunt: temperatura solului în intervalul 5-15°C, umiditatea solului de 60% și lungimea de 2 cm a plantulelor de grâu. Miceliul de infecție se dezvoltă odată cu planta, ajungând din spic în ovare, unde, în locul endospermului, formează un miceliu perlat, ramificat, din care rezultă clamidosporii (1,5-6 milioane/bob).

Se recomandă arătura adâncă și tratarea semințelor.