Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mana cepei

Mana cepei
  • Denumire stiintifica Peronospora destructor

Produse recomandate

Mana cepei, cu denumirea științifică Peronospora destructor, este una dintre cele mai păgubitoare boli întâlnite la cultura de ceapă, indiferent că este vorba despre ceapa de consum, arpagic sau cultura seminceră. Aceasta poate ataca, de asemenea, usturoiul și prazul.

Cauze ale apariției bolii

Peronospora destructor se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată (dacă plantele stau într-un mediu umed peste 2 ore), precum și daca există temperaturi constante de 10-12 grade Celsius.

Cum se transmite mana cepei

Sporii ciupercii sunt purtați de la o plantă la alta prin picăturile de apă din precipitații sau irigații, precum și prin acțiunea vântului. De asemenea, mana cepei se poate transmite prin arpagic sau semințe infectate în prealabil.

În culturile în care s-au dezvoltat anterior focare de infecție cu Peronospora destructor, este recomandată întreruperea cultivării cepei pentru o perioadă de 3-4 ani.

Simptome ale bolii

La ceapa pentru bulbi, pe frunze, mana provoacă apariția unor pete decolorate alungite, care se măresc treptat și acoperă ulterior toată suprafața frunzei. În condiții de vreme cu umiditate ridicată, petele sunt acoperite de un praf cenușiu-violaceu, iar frunzele se înmoaie, se usucă și cad la pământ. În cazul în care boala e într-un stadiu avansat, agentul patogen trece din frunze în bulbi, aceștia oprindu-se din creștere și putrezind.

În cazul semincerilor de ceapă, tijele afectate de Peronospora destructor se răsucesc, iar la suprafața lor apar pete difuze, cu un puf violaceu. Ulterior, tijele devin negricioase.