Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mana cucurbitaceelor

Mana cucurbitaceelor
  • Denumire stiintifica Pseudoperonospora cubensis

Produse recomandate

Pseudoperonospora cubensis sau Mana cucurbitaceelor este întâlnită frecvent pe castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi, dovlecei, producând pagube serioase la culturile din spații protejate.

Cauze ale apariției bolii

Infectiile sunt favorizate de vremea umedă, cu temperaturi cuprinse între 5-30°C (optim 23°C), moment în care apar sporii ce vor germina și vor da filamente de infecție.

Simptome ale bolii

Mana atacă doar frunzele, iar boala se manifestă sub forma unor pete de culoare verde-deschis pe partea superioară, cu pete de formă colțuroasă, bine delimitate de nervurile frunzelor. Petele își schimbă culoarea în galben, apoi în brun, iar pe fața inferioară apare un puf cenușiu-violaceu sau bej. În conditii favorabile, petele se pot uni distrugând o mare parte din frunză, iar plantele vor rămâne repede fără frunziș.

Cum se transmite mana cucurbitaceelor

Patogenul se răspândeste prin apa de ploaie sau apa din irigații. Irigarea prin aspersiune aplicată dimineata până la ora 10, când răspândirea sporangilor este maximă, cauzează un atac puternic de mană. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin sporii de rezistență prezenți în resturile vegetale, însă infecțiile din anii următori pot proveni și de la sporii aduși de vânt din zone cu ierni mai blânde, unde rămân viabili pe vrejii uscați.