Mana mazării
- Denumire populara Mana mazării
- Denumire stiintifica Peronospora viciae f.sp. pisi
- Culturi afectate Cultura de mazare
Boala se manifestă pe frunze, începând cu cele bazale și pe stipele sub formă de pete gălbui, neregulate, însoțite de de un puf cenușiu pe partea inferioară, fructificațiile asexuate ale patogenului. Țesuturile atacate se necrozează, iar frunzele se usucă. Pete asemănătoare pot să se manifeste și pe păstăi, miceliul pătrunzând în interiorul acestora și infectând semințele. Pseudociuperca se transmite prin oosporii formați în semințele infectate și de pe resturile vegetale, iar răspândirea în cursul perioadei de vegetație se realizează prin sporangii.
Mana este favorizată de vremea rece și umedă. Condițiile favorabile se situează între 10-20°C, umiditatea relativă a aerului de peste 90% și prezența apei libere pe frunze, provenită din rouă, irigat sau precipitații.
Se recomandă rotația culturilor; îngroparea resturilor vegetale sub arătură; alegerea soiurilor rezistente; folosirea de sămânță sănătoasă; iar în cursul perioadei de vegetație aplicarea tratamentelor foliare fitosanitare cu fungicide antiperonosporice la observarea primelor simptome.