Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mana salatei

Mana salatei
  • Denumire stiintifica Bremia lactucae

Produse recomandate

Bremia lactucae, cunoscută și cu denumirea populară de mana salatei, este o boală destul de comună a salatei. Ciuperca poate afecta, de asemenea, andivele și anghinarea.

Cauze ale apariției bolii

  • condiții de umiditate crescută
  • prezența îndelungată a apei pe frunze (irigații, ploi, rouă)
  • temperatură constantă situată în jurul valorilor de 15-17 grade Celsius

Cum se transmite mana salatei

Sporii ciupercii sunt transmiși de la o plantă la alta prin intermediul picăturilor de apă din ploi sau irigații, precum și prin acțiunea vântului.

Pentru a preveni apariția și dezvoltarea bacteriei Bremia lactucae, se recomandă curățarea adecvată a terenului și distrugerea plantelor afectate. De asemenea, este importantă alegerea unor soiuri rezistente, precum și rotația culturilor. Având în vedere faptul că mana salatei poate fi transmisă prin picăturile de apă, este de evitat irigarea prin aspersiune.

Simptome ale bolii

Mana salatei atacă inițial partea inferioară a plantei, manifestându-se sub forma unor pete mari, de culoare galbenă. Acestea avansează și se pot uni, uscând treptat frunza. În dreptul petelor, pe partea inferioară a frunzei, se dezvoltă un puf fin, ușor albicios, alcătuit din sporii ciupercii.

Se recomandă combaterea prin tratamente fitosanitate (fungicide specifice), cu produse omologate, aplicate numai la semnalarea atacului.