Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mana solanaceelor, Mana cartofului, Mana tomatelor

Mana solanaceelor, Mana cartofului, Mana tomatelor
  • Denumire populara Mana cartofului
  • Denumire stiintifica Phytophtora infestans
  • Culturi afectate Cultura de cartof

Produse recomandate

Mana solanaceelor - cauze ale apariției bolii 

Mana solanaceelor este una dintre cele mai periculoase boli care afectează calitatea și cantitatea producțiilor de cartofi și tomate, fiind încă o problemă în multe țări și conducând la pierderi de producție semnificative.

Mana cartofului sau mana de sol la tomate este produsă de agentul patogen Phytophthora infestans, care se răspândește foarte ușor prin intermediul apei și poate afecta rapid întregul câmp de cultură. 

Câteva dintre principalele cauze ale apariției bolii sunt:

  • condiții de umiditate crescută, cu precipitații abundente, urmate de temperaturi de peste 20 de grade C;
  • calitatea slabă a tuberculilor folosiți ca sămânță;
  • program de tratamente fitosanitare necorespunzător;
  • rotație necorespunzătoare a culturilor.

Cum se transmite mana solanaceelor 

În cazul cartofului, cel mai adesea, mana solanaceelor se transmite prin intermediul tuberculilor infestați și prin resturile de plante infectate. Atunci când nu se respectă o rotație a culturii de cel puțin trei ani, riscul să apară boala este și mai ridicat.

Simptomele și identificarea bolii

Simptomele bolii sunt specifice tuturor solanaceelor. Acestea includ pete galbene pe frunze și fructe, care se pot extinde rapid. În timp, petele se pot transforma în zone necrozate care se întind pe întreaga suprafață a frunzelor, și pot duce la deformarea sau căderea acestora. Fructele pot avea, de asemenea, pete galbene sau necrozate de dimensiuni variabile, adesea circulare sau ovale.

Mana cartofului atacă frunzulițele și tuberculii, primele semne vizibile fiind în lunile mai-iunie, înaintea înfloririi culturii. Petele de un galben-verzui apar inițial pe frunze, devenind ulterior ușor maronii, apoi brun-negricioase. La exterior, sunt înconjurate de o dungă de culoare galbenă. Pe tuberculi se manifestă pete brun-cenușii, ușor adâncite.

Pentru a identifica mana, se poate observa cu atenție starea plantelor, verificând apariția semnelor specifice bolii în stadiu incipient. Metodele de prevenție potrivite, adică rotația culturilor, aplicarea fungicidelor, eliminarea plantelor bolnave și menținerea unei bune igiene în sere sau câmp vor proteja culturile și vor reduce impactul economic și ecologic negativ.