Mozaicul soiei
- Denumire populara Mozaicul soiei
- Denumire stiintifica Soybean mosaic virus
- Culturi afectate Culturile de soia
Plantele infectate cu virusul mozaicului soiei pot prezenta simptome variate: rugozitate, benzi de culoare verde-închis de-a lungul nervurilor însoţite de pete de culoare verde-deschis între nervuri, deformarea florilor şi a frunzelor, necroze locale sau sistemice, sterilitate, cloroză etc. Mozaicul, cea mai frecventă formă de manifestare a virozei, constă în apariţia pe frunze a unor pete verzi mai deschise la culoare, sau gălbui, care alternează cu ţesutul de culoare verde închis. Simptomele sunt mai evidente pe frunzele tinere. Frunzele infectate sunt încrețite, cel mai adesea de-a lungul nervurilor și au marginea răsucită spre faţa inferioară, sau pot prezenta nervurile secundare clorozate. Temperaturile mai mari de 32°C împiedică apariţia simptomelor.
Răspândirea SMV de la o plantă bolnavă la una sănătoasă se realizează în principal prin afide. Virusul se poate răspândi şi pe cale mecanică sau prin polen la semințe sau plantelor polenizate.
Transmiterea se realizează prin sămânţa infectată.
Se recomandă folosirea unei seminţe liberă de virus. Semănatul în prima parte a epocii optime şi aplicarea tratamentelor fitosanitare împotriva insectelor vectoare contribuie la diminuarea atacului. Plantele care manifestă simptome se vor elimina din loturile semincere (plivitul virotic) până la înflorire. Se vor alege pentru semănat soiuri tolerante sau rezistente la virusul mozaicului lucernei.