Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Mucegaiul albastru

Mucegaiul albastru
  • Denumire stiintifica Penicillium expansum

Produse recomandate

Penicillium expansum, cunoscut în limbaj popular cu denumirea de mucegaiul albastru, este un agent patogen ce afectează în principal culturile de măr, fiind considerat o boală “de depozit” foarte dăunătoare.

Cauze ale apariției bolii

Temperatura care favorizează dezvoltarea rapidă a bolii se situează în jurul valorii de 20 – 22 de grade Celsius. De asemenea, umiditatea ridicată (de peste 90%) este un alt factor declanșator.

Cum se transmite mucegaiul albastru

În livadă, agentul patogen Penicillium expansum se transmite prin resturile de fructe rămase în sol, iar odată ce au ajuns în depozit, fructele pot fi infectate de ciuperca prezentă în lăzi, containere, cutii etc. Este importantă limitarea timpului dintre recoltarea efectivă a fructelor și depozitarea lor în spații special amenajate. Se recomandă evitarea rănirii merelor, întrucât fructele lovite sunt mai predispuse la apariția mucegaiului albastru.

Simptome ale bolii

Suprafața afectată de Penicillium expansum capătă o nuanță maronie, pulpa fructului se înmoaie și devine apoasă. În stadiul avansat al bolii, pe zona atacată se pot observa mici spori de culoare albastru-verzuie.