Ofilirea bacteriană la tomate
- Denumire stiintifica Corynebacterium michiganense
Ofilirea bacteriană, cu denumirea științifică Corynebacterium michiganense, este un agent patogen ce provoacă pagube însemnate la cultura de tomate, în special în spații protejate precum sere și solarii. În limbaj popular, mai este cunoscut drept “cancerul bacterian al tomatelor”.
Cauze ale apariției bolii
umiditate relativă ridicată (de peste 90%)
irigarea prin aspersie (din cauza faptului că picăturile de apă existente timp îndelungat pe frunze pot favoriza apariția bolii) – este recomandată irigarea prin picurare
lipsa dezinfectării uneltelor folosite pentru îngrijirea plantelor
lipsa combaterii buruienilor (care pot fi plante-gazdă pentru ofilirea bacteriană a tomatelor)
Cum se transmite ofilirea bacteriană la tomate
Boala se răspândește prin echipamentele folosite la procedurile de întreținere a plantelor, precum copilire, defoliere sau cârnire. Dacă este vorba despre o cultură de câmp, vântul transportă picăturile de apă generate de precipitații sau irigații, astfel că agentul patogen este dus de la o plantă la alta. De asemenea, semințele infectate în prealabil și solul neigienizat pot fi purtătoare ale bolii.
Simptome ale bolii
Ofilirea bacteriană la tomate poate fi identificată prin semnele pe care le lasă asupra frunzelor, tulpinii și asupra fructelor.
Pe tulpină apar ulcerații și crăpături, iar dacă este secționată tulpina, se va observa o îngălbenire a vaselor conducătoare. Frunzele de la baza plantei încep să se ofilească, se răsucesc și se usucă, afectând și partea superioară a plantei.
Pe fructe apar pete mici albicioase, proeminente, denumite popular “ochi de pasăre”.