Pătarea bacteriană punctiformă
- Denumire stiintifica Pseudomonas syringae pv. tomato
Pseudomonas syringae pv. Tomato este un agent patogen cunoscut cu denumirile populare pătarea pustulară a fructelor sau pătarea bacteriană punctiformă.
Cauze ale apariției bolii
Temperaturile ridicate (24-30 grade Celsius), picăturile de apă (rouă, ploaie, irigare prin aspersie etc) și o umiditate relativ ridicată a aerului favorizează apariția acestei boli.
Cum se transmite pătarea bacteriană punctiformă
Semințele infestate transmit bacteria de la un an la altul, iar primele infecții pot proveni și de la bacteriile din sol, unde acestea pot supraviețui în resturile de plante bolnave, atunci când solul este umed și temperatura este mai mare de 4°C.
De asemenea, bacteriile pot supraviețui mult timp în solurile alcaline. Apariția rănilor produse de vânt și insecte pe timp umed înlesnesc atacul agentului patogen atât la tomate, cât și la ardei sau vinete.
Simptome ale bolii
Bacteria atacă părțile aeriene ale plantelor din primele faze de vegetație. Atunci vor apărea pete mici cu aspect umed, bine delimitate, de 1-3 mm în diametru și culoare brun-gălbui.
Prin uscare, țesuturile petelor devin brun-închis la culoare și se înalță în centrul zonelor atacate, fiind înconjurate de un inel de decolorare de culoare verde-gălbui. Prin desprinderea țesuturilor necrozate, apar găuri în frunziș iar fructele infectate vor avea puncte brune, de cel mult 1 mm în diametru, în jurul cărora se menține o zonă verde, mai intens colorată decât restul fructului.
Este de consemnat faptul că fructele coapte nu pot fi atacate de această bacterie, deoarece au ph-ul mult mai acid. Atacul bacteriei poate fi semnalat în următoarele locuri: pe coada frunzelor, pe tulpină, pe flori și pe fructe, dar numai până când acestea au 3 cm în diametru.