Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Pătarea brună a frunzelor florii-soarelui

Pătarea brună a frunzelor florii-soarelui
  • Denumire populara Septorioza
  • Denumire stiintifica Septoria helianthi
  • Culturi afectate Cultura de floarea-soarelui

Produse recomandate

Boala apare cu o mare intensitate după înflorirea florii-soarelui. Astfel, pe frunzele inferioare și cele superioare ale plantelor, începând cu luna iunie, apar pete galbene, care devin brune, înconjurate uneori de o aureolă galben-verzuie, circulare sau neregulate, cu țesut necrozat de 3-20 mm în diametru. Petele sunt vizibile pe spațiile dintre nervurile întregii frunze, fiind mai numeroase la vârful lor.

La începutul atacului, petele sunt izolate, iar mai apoi numărul lor crește și confluează. La suprafața acestor pete, spre sfârșitul perioadei de vegetație, se observă puncte mici, negre, picnidiile ciupercii. Țesutul necrotic se macină, iar frunzele devin zdrențuite. Boala poate fi întâlnită uneori pe tulpini și calatidii.  

Condițiile optime pentru dezvoltarea sa sunt temperatura aerului 22-25ºC și precipitațiile abundente.

Sursa principală a infecției o reprezintă resturile infectate de floarea-soarelui, iar sursa secundară este asigurată de semințe.

Se recomandă folosirea de semințe de înaltă calitate, libere de agentul patogen; rotația culturilor de trei ani sau mai mult, mai ales atunci când floarea-soarelui este cultivată pe suprafețe irigate; îngroparea resturilor vegetale; distrugerea samulastrei. Aplicarea fungicidelor nu se justifică din punct de vedere economic, rareori fiind necesare.