Pătarea cafenie a frunzelor
- Denumire stiintifica Cladosporium fulvum
Cladosporium fulvum, cunoscută cu denumirea populară de pătarea cafenie a frunzelor, afectează de cele mai multe ori culturile de legume din sere sau solarii, însă există cazuri în care atacă și culturile de câmp. Pătarea cafenie apare ca urmare a dezvoltării ciupercii Fulvia fulva, specifică tomatelor.
Cauze ale apariției bolii
- lipsa aerisirii corespunzătoare din sere sau solarii
- prezența constantă a picăturilor de apă pe frunze (ploi, irigații, rouă)
- temperaturi situate între 22 – 24 grade Celsius
- umiditate excesivă (80-90%)
Cum se transmite pătarea cafenie a frunzelor
Pătarea cafenie a frunzelor se poate transmite foarte ușor prin:
- resturile vegetale rămase în sol de la cultura anterioară
- curenții de aer, picăturile de apă din irigații sau ploaie
- echipamentele folosite pentru îngrijirea grădinii și a plantelor
- semințele infectate în prealabil
- insecte precum musculița albă de seră
Simptome ale bolii
Într-o primă etapă de dezvoltare a bolii, apar mici pete gălbui sau verzi pe frunzele mature ale plantei. Acestea au formă neregulată și, încet, avansează și spre frunzele tinere. Ulterior, petele capătă o nuanță de galben închis spre maro/cafeniu, frunzele se arcuiesc, se usucă și se desprind de tulpină. Pe partea inferioară a frunzei se formează pete catifelate, alcătuite din spori.