Pătarea cenuşie a frunzelor de porumb
- Denumire stiintifica Setosphaeria turcica f.c. Exerohilium turcicum
- Culturi afectate Culturile de porumb
Sunt atacate frunzele, începând cu cele bazale, la suprafaţa cărora apar pete galbene-cenuşii, late de 0,5-2,0 cmm și alungite, până la 12 cm, izolate sau confluente. În dreptul petelor, pe ambele feţe ale limbului, se formează un praf brun-cenuşiu, alcătuit din conidioforii şi conidiile agentului patogen.
Temperaturile cuprinse între 24°C și 30°C și o prezența apei pe frunze timp de 10 ore favorizează germinarea conidiilor și pătrunderea lor în țesutul frunzelor. Infecțiile inițiale au loc începând cu stadiul de 8 frunze. După 10-14 zile apar noi conidii care vor fi diseminate de vânt. Temperaturile ridicate din timpul zilei și cele scăzute pe timp de noapte și, prin urmare, o umiditate ridicată a aerului pentru o lungă perioadă de timp, favorizeză apariția mai multor cicluri de infecție.
Întrucât boala se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale se recomandă arături adânci și rotația culturilor alături de aplicarea unor doze moderate mari de îngrășăminte cu azot și alegerea unor hibrizi rezistenți.