Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Pătarea neagră a tulpinilor de floarea soarelui

Pătarea neagră a tulpinilor de floarea soarelui
  • Denumire stiintifica Phoma oleracea

Produse recomandate

Phoma oleracea, cunoscută cu denumirea populară de pătarea neagră a tulpinilor de floarea soarelui, este o micoză semnalată la nivelul României în anii 1970, fiind răspândită în principalele zone de cultură ale florii-soarelui.

Cauze ale apariției bolii

Temperatura optimă de dezvoltare a ciupercii este cuprinsă între 24 – 28 grade Celsius, iar umiditatea propice este de 60%. Este utilă tratarea chimică a semințelor cu produse specifice, omologate.

Cum se transmite pătarea neagră a tulpinilor de floarea soarelui

Phoma oleracea se poate transmite cu ușurință prin resturile vegetale rămase în sol în urma recoltării, astfel că este recomandată îngroparea acestora prin arături adânci. De asemenea, este importantă respectarea rotației culturii.

Simptome ale bolii

Pătarea neagră se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei. Pe tulpinile încă verzi apar pete brun-negricioase, dispuse izolat sau confluente, în special la punctele de fixare a pețiolului. Frunzele cu pete pe pețiol se îngălbenesc și se usucă. Spre sfârșitul perioadei de vegetație, în dreptul petelor apar mici puncte negre. În cazul unui atac puternic al bolii, tulpinile se înnegresc complet, suferă leziuni, crapă și se usucă.