Pătarea purpurie a cepei
- Denumire stiintifica Alternaria porri / Stemphylium vesicarium
Pătarea purpurie a cepei, cunoscută în limbaj popular și cu numele de alternarioza cepei, prazului și usturoiului, este una dintre principalele boli întâlnite la ceapă. Boala este provocată de două ciuperci microscopice - Alternaria porri și Stemphylium vesicarium – care pot afecta planta individual sau concomitent.
Cauze ale apariției bolii
- prezența apei pe frunze
- umiditate atmosferică ridicată
- temperaturi constante situate în jurul valorii de 15-25 de grade Celsius
- lipsa rotației culturii cu plante care nu au fost infectate în prealabil
Cum se transmite pătarea purpurie a cepei
- prin resturile vegetale infectate care au rămas în sol și care pot afecta cultura
- sporii pot fi răspândiți prin acțiunea vântului, ploii sau irigațiilor
Simptome ale bolii
Primele semne ale apariției pătării purpurii apar sub forma unor leziuni mici, cu aspect umed, care mai apoi devin galbene și formează un centru de culoare maroniu-deschis. Pe măsură ce boala evoluează, petele capătă o nuanță maro închis sau purpuriu, iar pe tulpinile florale leziunile sunt mov închis. În lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la necrozarea foliară.