Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Pătarea reticulară brună a frunzelor de orz/orzoaică

Pătarea reticulară brună a frunzelor de orz/orzoaică
  • Denumire stiintifica Pyrenophora teres
  • Culturi afectate Cultura de orz

Produse recomandate

Pătarea reticulară a frunzelor de orz/orzoaică cauzată de agentul patogen Pyrenophora teres f. teres se manifestă prin apariția unor pete mici, de culoare galbenă. În timp aceste pete se brunifică, se alungesc și prezintă de-a lungul și de-a latul lor de striuri fine de culoare brun închis, creând un model distinctiv de rețea reticulară (asemănătoare unei plase). Petele mai vechi continuă să se alungească de-a lungul nervurilor frunzelor, și de multe ori sunt înconjurate de o margine galbenă. Pyrenophora teres f. teres poate infecta și semințele, fapt care joacă un rol important în transmitrea ciupercii de la un an la altul și joacă un rol în infecția primară.

Pătarea reticulară a frunzelor de orz/orzoaică cauzată de agentul patogen Pyrenophora teres f. maculata este cel mai frecvent întâlnită pe frunze, dar ocazional poate fi localizată și la nivelul tecilor. Boala se manifestă prin pete mici, circulare sau eliptice, de 3-6 mm în diametru, de culoare brun închis, înconjurate, de asemenea, de o zonă clorotică de lățime variabilă. Aceste pete nu se alungesc. Frunzele bazale au în general un număr mai mare de pete decât cele mai tinere.

Atacul este favorizat de temperaturi de 10-25°C, umiditatea relativă ridicată, 95-100% și prezența apei pe frunze pentru dispersarea și germinarea conidiilor.

Pyrenophora teres f. maculata nu se transmite prin semințe. Ambele forme iernează prin miceliu și periteciile de pe resturile vegetale infectate și acționează ca inocul primar, iar conidiile dispersate prin vânt și ploaie asigură infecția secundară.

Se recomandă folosirea soiurilor rezistente; rotația culturilor; distrugerea samulastrei; semănatul în ultima perioadă a epocii optime;  o fertilizare echilibrată cu îngrășăminte complexe; iar în vegetație tratamente cu fungicide pe bază de piraclostrobină și propiconazol.