Pătarea roșie a frunzelor viței de vie
- Denumire stiintifica Pseudopeziza tracheiphila
Pătarea roșie a frunzelor viței de vie (Pseudopeziza tracheiphila) este o boală micotică ce provoacă pete mari, de formă poligonală pe frunzele viței de vie, care odată atacate cad, provocând defolierea plantelor, încă din luna iunie.
Cauze ale apariției bolii
Atacul de pătarea roșie a frunzelor viței de vie (Pseudopeziza tracheiphila) este favorizat de temperaturi cuprinse în intervalul 10-20°C, precipitații abundente și prezența apei pe frunze.
Ciuperca iernează sub formă de miceliu aflat în frunzele infectate și căzute pe sol.
Primăvara apar apoteci care dezvoltă asce cu ascospori.
Simptome ale bolii
Ascosporii care infectează frunzele germinează și apar primele simptome după cca. 20-30 zile. Infecția primară are loc din miceliul aflat în frunzele moarte de pe sol.
Atacul pe frunze se manifestă la început pe cele aflate la baza butucului, trecând apoi la zona de mijloc.
Ciuperca atacă frunzele viței de vie (la soiurile albe), pe care se pot observa pete galbene, poligonale (atacul poate fi ușor confundat cu cel provocat de mana viței de vie), care cu timpul se brunifică.
La soiurile roșii, petele poligonale au culoarea brun-roșiatică cu marginea violacee.
Petele sunt delimitate de nervurile principale și marginea frunzei.
În urma atacului, mare parte din limbul frunzei poate fi afectat sau atacul poate conduce la defolierea prematură a plantelor încă din luna iunie.
În condiții favorabile (precipitații abundente), ciuperca provoacă pe lăstarii tineri, pete alungite de culoare neagră, care pot conduce la uscarea lăstarilor.
Atacul se mai întâlnește și pe inflorescențe și fructe, care putrezesc și se usucă. Atacul sever afectează adesea calitatea și cantitatea producției.
Cum se transmite boala
Ascosporii sunt răspândiți cu ajutorul picăturilor de apă și a vântului.