Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Pătarea și bășicarea frunzelor la legume

Pătarea și bășicarea frunzelor la legume
  • Denumire stiintifica Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

Produse recomandate

Pătarea și bășicarea frunzelor este produsă de bacteria denumită Xanthomonas vesicatoria, fiind una dintre cele mai frecvente boli întâlnite în rândul legumelor.

Cauze ale apariției bolii

Apariția pătării și bășicării frunzelor este favorizată de existența unor temperaturi de peste 25-30 grade, precum și de prezența apei pe frunzele plantelor. Dimpotrivă, atunci când temperatura se situează sub 16 grade, dezvoltarea bacteriei este diminuată.

Cum se transmite pătarea și bășicarea frunzelor

Boala poate fi transmisă de la un an la altul sau de la o cultură la alta atunci când echipamentele folosite au fost infectate în prealabil și nu s-a făcut o dezinfectare adecvată. De asemenea, pătarea și bășicarea frunzelor se poate transmite și prin resturile de plante infectate, precum și prin semințe. Bacteria pătrunde cu ușurință prin orice tip de leziune a plantei, provocată de defoliere, mușcături de insecte, copilire etc., precum și prin deschiderile naturale ale frunzelor.

Simptomele ale bolii

Din momentul infectării, primele simptome ale bolii apar pe frunze după un interval de 5-6 zile. Inițial, pe suprafața frunzelor apar leziuni translucide, care mai apoi se trasformă în pete necrotice circulare sau cu formă neregulată, de aproximativ 2-3 mm diametru, ce pot fi înconjurate de halouri galbene. Astfel, țesutul este afectat și se poate desprinde de restul plantei.