Pătarea unghiulară a castraveților
- Denumire populara Patarea unghiulara
- Denumire stiintifica Pseudomonas syringae pv. Lachrymans
Pseudomonas syringae pv. Lachrymans este o boală care aduce numeroase pagube și este frecventă deopotrivă în culturile de castraveți de câmp și în cele din spațiile protejate.
Cauze ale apariției bolii
Umiditatea ridicată (peste 90%) favorizează apariția infecției. Picăturilor de apă pe organele aeriene ale plantelor și temperatura cuprinsă între 18-28 grade Celsius de asemenea contribuie la apariția bolii.
Cum se transmite pătarea unghiulară
Pseudomonas syringae pv. Lachrymans se transmite prin semințe infectate și prin resturi vegetale ale altor plante bolnave. Apa provenită din ploi sau irigații, insecte sau unelte poate răspândi infecția în timpul vegetației, iar bacteria pătrunde în plante prin deschideri naturale sau răni.
Simptome ale bolii
După răsărirea plăntuțelor se observă pe cotiledoane pete mici circulare sau colțuroase, de culoare verde închis și apoase la început, ulterior devenind brune. Pe frunze apar, de asemenea, pete unghiulare, de culoare verde închis, dispuse între nervuri și înconjurate de o zonă galben-verzuie. Petele se unesc, iar în dreptul acestora, pe partea inferioară a frunzelor, apare un exudat bacterian mucilaginos, albicios, sub formă de picătură, în conditii favorabile de răspândire a bolii. Când vremea este secetoasă, exudatul bacterian se usucă și formează o crustă albă cenușie si, ulterior, țesuturile atacate se necrozează, se desprind și cad, iar frunzele sunt zdrențuite.