Putregaiul alb al florii soarelui
- Denumire stiintifica Sclerotinia sclerotiorum
Ce este Putregaiul alb
Este boala cea mai importanta a florii-soarelui din regiunile temperate din lume datorita prezentei in sol a sclerotilor timp de mai multi ani si a diverselor plante gazda.
Cum actioneaza Putregaiul alb
Atacul se manifesta pe toate organele plantei. Prin germinarea sclerotilor din sol, in zona coletului si la baza tulpinii apar pete de putregai umed care vor fi acoprite de un strat abundent de miceliu alb. In urma atacului plantele se ofilesc iar in dreptului miceliului apar numerosi scleroti. Leziuile de la mijlocul tulpinii sunt similare cu cele de la colet. Tulpina se frange iar sclerotii inlocuiesc tesuturile degradate. Pe fata inferioara a calatidiului apar pete triunghiulare bej deosebindu-se de cele produse de Botrytis care sunt de forma rotunjita. Dupa inflorit, pe partea superioara, pasla de micliu alb acopera unele portiuni de seminte. In cazul unui atac puternic sclerotii se formeaza printre seminte formand un ”grilaj”, iar calatidiul va avea aspect de matura. Semintele infectate sunt mai mici, seci, cu miezul ingalbenit, cu gust neplacut si uneori inlocuit cu un sclerot; coaja este decolorata si fara luciu.
Cum se transmite Putregaiul alb
Boala se transmite de la un an la altul fie prin scleroţii care se regasesc in sol sau in masa de seminţe destinată semănatului, fie prin miceliul uscat din resturile vegetale din sol. Raspandirea in timpul vegetatiei se realizeaza prin ascosporii purtati de vant.
Combaterea putregaiului alb
Combaterea bolii se face prin masuri agrofitotehnice: semanatul culturii pe aceeasi sola dupa 6 ani, efectuarea araturilor adanci, evitarea cultivarii ca plante premergatoare plante care sunt atacate de S. sclerotiorum (rapita, sfecla, cartof, soia), evitarea terenurilor cu exces de umiditate sau argiloase. Masurile agrofitotehnice trebuie sa se completeze cu cele chimice pentru o combatere eficienta.