Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Putregaiul negru al rapiței, Putregaiul uscat, Phoma

Putregaiul negru al rapiței, Putregaiul uscat, Phoma
  • Denumire populara Putregaiul uscat al rapiței , Phoma
  • Denumire stiintifica Phoma lingam, Plenodomus lingam, Leptosphaeria maculans
  • Culturi afectate Cultura de rapita

Produse recomandate

Sunt atacate toate organele aeriene, atât la plantele tinere cât şi la cele dezvoltate.

La plantele tinere apare o înnegrire însoţită de o subţiere a tulpinii în regiunea coletului; mai apoi, ţesutul atacat capătă o culoare cenuşie, culoarea neagră păstrându-se numai la limita cu ţesutul sănătos. Pe cotiledoane şi frunze apar pete rotunde, verzi-gălbui, care devin cenuşii, presărate cu picnidiile ciupercii, în forma unor punctişoare negre. Plantele puternic atacate se usucă. La plantele mai dezvoltate, pe frunze apar aceleaşi pete caracteristice însoţite de picnidii. Pe tulpină, atacul începe de obicei de la baza acesteia sau de la locurile de ramificare, manifestându-se prin pete alungite, iniţial negre, apoi albicioase, în dreptul cărora apar picnidiile.

Agentul patogen: Plenodomus lingam (Tode) Höhnel  cu forma conidiană Phoma lingam. Ciuperca se dezvoltă cel mai bine în condiții umede și într-un interval de temperatură de 5-20°C. Aceste condiții asigură maturarea periteciilor. Precipitațiile favorizează răspândirea bolii, datorită dispersării picnosporilor. Pe lângă ploaie și furtunile însoțite de căderi de grindină măresc intensitatea bolii.

Ciuperca iernează pe resturile vegetale sub formă de miceliu și peritecii.

Se va folosi sămânţă sănătoasă; rotaţia culturilor (de 3-4 ani) şi distrugerea buruienilor crucifere fiind, de asemenea, măsuri necesare (Marcroft și colab., 2012). Să se cultive cereale înaintea rapiței. În vegetaţie se pot aplica tratamente foliare cu fungicide.