Putregaiul negru al viței de vie
- Denumire stiintifica Guignardia bidwellii
Putregaiul negru, cu denumirea științifică Guignardia bidwellii, afectează culturile de viță de vie și, în condiții propice de căldură și umiditate, poate produce pagube însemnate ale producției.
Cauze ale apariției putregaiului negru
Mediul adecvat pentru dezvoltarea agentului patogen Guignardia bidwellii îl reprezintă temperaturile cuprinse între 22 – 28 grade Celsius, precipitațiile frecvente în sezonul de primăvară, precum și umiditatea de peste 85%.
Cum se transmite putregaiul negru
Guignardia bidwellii rezistă în timpul iernii pe frunzele atacate în prealabil și care au rămas la nivelul solului în urma recoltării. Prin prisma acțiunii precipitațiilor și a vântului, sporii ciupercii sunt transmiși în masă.
Simptome ale bolii
Putregaiul negru atacă toate zonele verzi ale plantei: frunză, lăstari, ciorchini și cârcei. Inițial, la nivelul frunzei apar mici pete circulare sau poligonale cu dimensiuni reduse (2-3 mm), dar care pot crește până la 3-4 cm diametru. Petele au o culoare brun deschis-roșiatică și sunt delimitate de o dungă mai proeminentă, de o nuanță brun-închis. La suprafață, pot apărea pustule negre.
Cel mai adesea, frunzele infectate cu putregaiul negru afectează și boabele de strugure situate în proximitatea lor. Bobul devine moale, spongios, iar mai apoi se deformează, se brunifică și se usucă.