Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Putregaiul roz al tulpinilor şi ştiuleţilor, Fuzarioza porumbului

Putregaiul roz al tulpinilor şi ştiuleţilor, Fuzarioza porumbului
  • Denumire stiintifica Gibberella zeae, Fusarium graminearum
  • Culturi afectate Culturile de porumb

Produse recomandate

Plantele pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, boala manifestându-se pe rădăcini, tulpini şi ştiuleţi. În timpul sau imediat după răsărire, partea subterană a plantei infectate este acoperită de o pâslă la început albă-gălbuie, apoi roz, constituită din miceliul şi conidiile ciupercii. Vârful plantulei se curbează şi planta moare înainte de răsărire.

La plantele mai dezvoltate, sub tecile frunzelor, cu deosebire în regiunea nodurilor apar pete de diferite dimensiuni, brune-negricioase, cu nuanţă violacee, contur difuz, uneori zonate concentric. În secţiune longitudinală prin tulpină se observă măduva descompusă şi colorată în roşu violaceu. Sub greutatea plantelor, tulpinile se frâng de la bază, ceea ce îngreunează recoltatul mecanizat.

Ştiuleţii sunt atacaţi în faza de lapte-ceară. Infecţia începe de la vârful acestora. Ţesuturile afectate se acoperă cu un mucegai destul de gros, de culoare roz-rubinie deschis. Scade capacitatea geminativă a boabelor şi greutatea este mai mică. Când atacul este puternic, pănuşile rămân lipite de ştiuleţi şi sunt acoperite de pete mari, brune-închis.

Evoluția bolii este favorizată de o umiditate ridicată și de temperaturi cuprinse între 21 și 30°C.

Transmiterea se realizează prin semințele infectate și prin resturile vegetale infectate.

Se recomandă respectarea rotației în care porumbulsă nu revină după el și nici după alte cereale; încorporarea resturilor infectate sub arătură și folosirea de semințe tratate.