Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Scurt-nodarea

Scurt-nodarea
  • Denumire stiintifica Grapevine fan leaf virus

Produse recomandate

Patografie. Frecventă la viţele altoite şi la hibrizi, în special pe terenuri grele, argiloase, umede.

La butucii infectaţi se formează lăstari numeroşi, cu internodii scurte, crescute în zig-zag, care au frunzele apropiate, deformate (în formă de evantai) şi clorozate. Simptomele se agravează din an în an, pornind de la pete inelare şi mozaicare, în primul an, se junge la aspectul de tufă clorozată şi, în final, la uscarea plantei. Boala se extinde treptat, în parcelă apar vetre de formă eliptică.  Infecţia cuprinde noi butuci la marginea vetrei de plante atacate, astfel încât, în parcelă găsim, după câţiva ani, toate  gradele de manifestare (de la uşoară mozaicare, la marginea vetrei, până la plante piticite, cu lăstari numeroşi, clorozaţi, care nu mai dau recoltă, în centrul vetrei de atac). La butucii clorozaţi, florile nu leagă, strugurii meiază, bobiţele nu se maturează normal. 

 

Agentul patogen. Grapevine fan leaf virus - particule formă sferice, cu diametrul de 30 nm.

Transmitere şi răspândire. Transmiterea se face prin materialul vegetativ recoltat de la butucii infectaţi. Răspândirea, de la o plantă la alta este realizată de către nematozii din sol (Xiphinema index), care produc leziuni rădăcinilor viţei de vie, inoculând virusul pe care îl păstrează în corpul lor până la 3 şi, chiar, 8 luni din momentul achiziţiei patogenului. Virusul rămâne infecţios, timp de mai mulţi ani, în rădăcinile rămase în sol după defrişarea plantelor atacate.

Elemente de protecţie

  • alegerea unui teren  favorabil viţei de vie.
  • cultivarea solelor contaminate cu lucernă (4 - 5 ani) 
  • utilizarea de portaltoi şi altoi provenit de la plante neinfectate
  • eliminarea şi arderea butucilor cu simptome 
  • după defrişarea plantaţiei, în timpul efectuării arăturii, adunarea și arderea rădăcinilor care apar.
  • tratarea solului cu produse fumigante (pe suprafeţe restrânse), urmărind distrugerea nematozilor  vectori.   
  • obţinerea de plante libere de virus prin termoterapie şi cultivarea in vitro  a meristemelor şi a vârfurilor de creştere