Iarba grasă
- Denumire stiintifica Portulaca oleracea
Iarba grasă, cunoscută și sub denumirile populare „grăsimea de grâu”, „iarba porcului” sau „buruiană grasă”, este o dicotilă anuală având în sol o rădăcina fibroasă şi bogată.
Ce este Iarba grasă?
Iarba grasă este o buruiană seminiferă anuală, adeseori culcată pe sol, dar şi cu posibilitatea de a emite tulpini verticale, cu rădăcina pivotantă.
Denumirea ei științifică este Portulaca oleracea – gen reprezentativ din familia Portulacaceae. Iarba grasă are tulpina ascendentă, ramificată, glabră şi vişinie care creşte până la 0,5 m lungime.
Are numeroase frunze opuse, invers ovate, sesile, îngrămădite în vârful ramurilor. Nu are variabilitate, iar florile axilare au caliciul din două sepale caduce şi petale mici, galbene, căzătoare. Fructul este capsula ovoidă cu numeroase seminţe reniforme, tuberculate.
Cauzele apariției Ierbii grase pe câmp
Aspectele ecologice se concretizează în maturarea seminţelor toată vara şi germinarea tot anul.
Seceta şi frigul îi dăunează. Înfloritul are loc din mai până în octombrie datorită condițiilor climatice pe care aceasta le preferă. De aceea este atât de ușor răspândită la noi în țară.
Beneficiile consumului de Iarbă grasă
- Iarba grasă este plină de nutrienți, în special vitamina E.
Ca exemplu, o cană plină de Iarbă grasă îți asigură necesarul zilnic al acestei vitamine, precum și un aport semnificativ de Vitamina C și pro-vitamina A.
- Totodată, o porție de 100 g de Iarbă grasă conține până la 400 mg de acizi omega-3, ceea ce o face mai eficientă decât suplimentele, în special când este consumată cu ulei de nuci pentru a stimula absopția de nutrienți.
- Nu în ultimul rând, Iarba grasă este una dintre cele mai bogate plante în substanțe antidepresive.
Aceasta conține doze impresionante de calciu, magneziu, potasiu, fenilalanină și triptofan, toate fiind cunoscute pentru efectele lor de calmare și ameliorare a stărilor depresive.
- Poți, de asemenea, să consumi Iarbă grasă sub formă de ceai sau infuzie pentru a trata cu ușurință anumite boli ale sistemului digestiv.
Contraindicații
Iarba grasă este nerecomandată persoanelor care iau medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și persoanelor cu afecțiuni ale ficatului sau diabet. Consultați-vă medicul înainte de a începe vreun tratament pe bază de Iarbă grasă.
Perioada de apariție a Ierbii grase
Iarba grasă preferă habitatele cu climă moderată, sol ușor, nisipos și bogat. Epoca de germinare este vara, iar adâncimea de germinare de obicei este de 1-3 cm.
Așadar, la noi în țară, aceasta înflorește din luna mai până în octombrie.
Măsuri de combatere a Ierbii grase pe câmp
Pentru combaterea ierbii grase, se fac lucrări de erbicidare. Aceasta este destul de rezistentă, așadar trebuie să selectăm cu atenție ce substanțe folosim împotriva ei.
Mai jos găsești o listă cu erbicide valabile în magazinul nostru care au efecte vizibile asupra buruienilor de Iarbă grasă, precum și a altor specii asemănătoare.
Tratamente recomandate
Iată erbicidele selectate de noi special pentru a scăpa de apariția copleșitoare a buruienilor de iarbă grasă:
- Erbicid SURDONE conține metribuzin, substanță activă din grupa triazinelor, cu eficiență de lungă durată asupra majorității buruienilor dicotiledonate anuale și a unor specii de monocotiledonate;
- Erbicid CAMEO MAX este un postemergent pentru cereale păioase cu spectru larg în combaterea buruienilor cu frunza lată;
- Erbicid LISTEGO are ca substanța activă imazamox și este recomandat hibrizilor CLEARFIELD de floarea soarelui;
- Erbicid ADENGO este un preemergent şi postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale din cultura porumbului;
- Erbicid MISTRAL PLUS este un sulfonilureic pentru combaterea unui spectru larg de buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale şi perene din cultura de porumb.