Susai
- Denumire stiintifica Sonchus arvensis
Ce este Susai?
Susai, cunoscut și sub numele de lăptucă sălbatică, este o buruiană perenă care se dezvoltă rapid în sol. Aceasta are ramificații dense cu muguri vegetativi și produce un latex vegetal, ceea ce o face să fie considerată o buruiană invazivă.
Tulpinile înalte de peste 1 m se ramifică şi sunt fistuloase, muchiate, fin striate şi cu perişori. Frunzele mari adânc penat fidate, runcinat fidate, au spinişori pe margini.
Cauzele apariției Susaiului pe câmp
Susaiul apare frecvent pe câmpuri agricole din cauza capacității sale de a se adapta rapid la diverse condiții de mediu. Semințele sale sunt foarte ușoare și se răspândesc ușor pe distanțe mari datorită vântului.
Totodată, solurile fertile și umede sunt medii favorabile pentru creșterea sa, așa că tinde să apară acolo unde în mod normal ar apărea culturile bogate de recolte. Aratul poate, la rândul său, să răspândească semințele de Susai.
Nu în ultimul rând, fiind o plantă rezistentă, susaiul poate coloniza cu succes terenurile abandonate sau mai puțin întreținute, unde poate concura cu alte plante pentru resurse.
Beneficiile consumului de Susai
Susaiul este comestibil, în ciuda faptului că este considerat o buruiană. Acesta vine la pachet cu o serie de beneficii pentru organism. Puteți consuma frunzele tinere crude în salate sau gătite, deși au un gust ușor amărui.
Susaiul este bogat în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina A, calciu și fier. În medicina tradițională, susaiul a fost utilizat pentru proprietățile sale diuretice și detoxifiante, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, are un efect benefic asupra digestiei și poate ajuta la reducerea inflamațiilor datorită conținutului său de antioxidanți. În plus, consumul regulat poate susține sănătatea ficatului și rinichilor.
Contraindicații
Susaiul este contraindicat persoanelor ce suferă de alergii la plantele din familia Asteraceae. Reacțiile alergice pot include erupții cutanate, mâncărimi sau chiar probleme respiratorii. Susaiul nu trebuie consumat fără a fi spălat bine în prealabil. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de Susai, deoarece nu știm ce efecte ar putea avea asupra pruncilor.
Persoanele cu probleme renale sau care urmează un tratament medicamentos diuretic ar trebui să evite consumul excesiv de susai, deoarece acesta poate intensifica efectul diuretic, provocând deshidratare.
Perioada de apariție a Susaiului
Susaiul apare de obicei la începutul primăverii, iar perioada sa de vegetație poate continua până la sfârșitul toamnei. Semințele încolțesc rapid la temperaturi moderate, ceea ce face ca susaiul să fie prezent pe câmpuri o bună parte a anului. Planta înflorește între lunile mai și septembrie, producând semințe care se răspândesc ușor, contribuind la reînnoirea ciclului de viață al plantei în anul următor.
Măsuri de combatere a Susaiului în câmp
Pentru a combate apariția Susaiului în câmp, este important să rotim culturile. Astfel, împiedicăm stabilirea Susaiului într-un habitat permanent pe un anumit teren.
Tratamente recomandate
Iată erbicidele pe care le recomandăm pentru a stăpâni invazia Susaiului pe plantația dumneavoastră:
- Erbicid SENCOR SC 600 este selectiv sistemic, preluat prin rădăcini și frunze selectiv pentru combaterea buruienilor anuale din culturile de cartof, tomate si soia;
- Erbicid SURDONE 70WG conține metribuzin, substanță activă din grupa triazinelor, cu eficiență de lungă durată asupra majorității buruienilor dicotiledonate anuale și a unor specii de monocotiledonate;
- Erbicid ELUMIS are, în principal, acţiune foliară asupra buruienilor răsărite şi o acţiune secundară la sol, fiind absorbit într-o mai mică măsură prin coleoptil şi hipocotil de buruienile în curs de răsărire;
- Erbicid GRATIL 375 OD este excelent pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu, orz, și orzoaică de primăvară;
- Erbicid BRASAN este un preemergent folosit în combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale la cultura de rapiță
- Erbicid MUSTANG este un sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunză lată din culturile de cereale păioase și porumb;
- Erbicid DICOPUR TOP 464 SL este o combinație de 2 substanțe active, acid 2,4-D și dicamba. Erbicid selectiv și sistemic, actionând asupra buruienilor prin absorbție, atât la nivelul frunzelor, cât și la nivel radicular;
- Erbicid DICOTON 306 SE este un sistemic cu două substanțe active cu eficacitate confirmată, cu aplicare postmergentă, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată din culturile de cereale păioase;
- Erbicid DICOSUN 300 SL este un sistemic, cu aplicare în postemergentă pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene din culturile de rapita, sfeclă de zahăr și cereale.