Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Urzica

Urzica
  • Denumire stiintifica Urtica urens

Produse recomandate

Despre urzica sălbatică - habitat

Urzica sălbatică este o buruiană persistentă în agricultură. Această plantă este caracterizată prin înălțimea care poate ajunge până la 1 metru, frunze zimțate și florile mici și verzi, care apar la începutul primăverii și durează până la sfârșitul verii.

Habitatul unde cresc urzicile sunt zonele cu climă temperată, aerate și bogate în humus. Plantele sunt adaptabile la diferite condiții de mediu, de la soluri sărace, la cele profunde sau condiții de umiditate ridicată. 

Urzicile sălbatice pot fi o problemă pentru agricultori și proprietarii de terenuri, deoarece pot invada culturile și pot fi o sursă de disconfort pentru oameni și animale. Odată ce urzica a invadat o cultură agricolă, poate afecta negativ randamentul și calitatea culturilor, întrucât va concura cu plantele cultivate pentru resurse precum apă, nutrienți și lumina soarelui. 

Caracteristici ale speciilor de urzică

Cunoscută popular drept „urzică”, Urtica este gen reprezentativ al familiei Urticaceae, care conține speciile Urtica dioica L (urzica mare), Urtica urens L (urzica mică) și Urtica pilulifera (urzica cu bobițe). Diferențele dintre specii constau în dimensiune, forma frunzelor și gust. 

Urzica sălbatică din specia Urens face parte din categoria dicotilelor anuale, iar U. Dioica L din categoria perenelor. Plantele au rădăcinile bine dezvoltate în sol, iar tulpinile sunt înalte, în 4 muchii cu perișori urticanți. Frunzele sunt oval alungite, ascuțite și bogat crestate, nervate și cu peri urticanți. Au și stipele mici în dimensiuni. Variabilitatea o are specia dioica, fiind medie.

Plantele sunt unisexuat dioice, rar monoice, cu inflorescențe panicule evidente. Florile mici se ramifică axilar. Plantulele au cotiledoanele rotunde și frunzulițe ovale, crestate și cu perii urticanți, iar fructul este nuca ovoidă, învelită în foliole perigonale. Ecologia habitatului maturează nuculele vara și ajută la germinare primăvara.

Metode de prevenire și combatere a urzicii sălbatice 

Urzica poate reduce cu 30% randamentul cerealelor și cu 50% randamentul mazării în cazul unei infestări puternice a culturilor. Acest lucru poate duce la pierderi semnificative de venituri pentru fermieri. Utilizarea unor erbicide selective pentru urzici poate fi eficientă în combatere, îmbunătățind randamentul culturilor și menținându-le sănătoase. 

Rotația culturilor poate ajuta la prevenirea apariției acestei buruieni, iar utilizarea plantelor de acoperire, cum ar fi trifoiul sau grâul de toamnă, poate ajuta la împiedicarea dezvoltării urzicilor și poate îmbunătăți fertilitatea solului.