Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Acarianul galicol al frunzelor de păr

Acarianul galicol al frunzelor de păr
  • Denumire stiintifica Eriophyes pyri

Produse recomandate

În Romania este răspândit în livezile de păr şi gutui din toate regiunile ţării.

Femela are corpul cilindric - fusiform, de culoare galbenă, de 0,14-0,21 mm.

Prezintă 3-4 generaţii pe an, se înmulţesc partenogenetic şi iernează sub formă de femelă, sub solzii mugurilor.

Dezvoltarea populației

În luna martie, odată cu pornirea în vegetaţie a pomilor, femelele părăsesc locurile de iernare şi încep să se hrănească. La sfârşitul lunii martie, femelele pătrund prin cuticula inferioară a frunzelor în ţesuturile asimilatoare şi depun ouă.

Dezvoltarea populaţiei  are loc în interiorul acestor ţesuturi, acarienii migrând pe suprafaţa frunzei, căutând ţesuturi sănătoase în care se înmulţesc. Generaţia a două şi a treia se eşalonează până la sfârşitul lunii august, apoi se continuă parţial generaţia a patra, nivelul cel mai ridicat al populaţiei se înregistrează în luna iunie, când fiecare locaţie poate conţine 40-60 de acarieni.

Din luna iulie şi până în septembrie are loc migrarea femelelor hibernante de pe frunze sau alte organe spre locurile de iernare.

Atac și simptome

Specie păgubitoare în livezile tinere şi pepinierele de păr şi gutui. Atacul se manifestă prin apariţia pe frunze a unor băşicări de culoare verde, apoi brune iar în final ţesuturile se necrozează şi devin brune-negricioase. Frunzele atacate se răsucesc, iar în scut timp se usucă. În cazul unor infestări puternice, atacul se extinde pe pedunculi şi fructe, producând deprecieri calitative.

Combatere

Se recomandă aplicarea a 1-2 tratamente cu produse sistemice, în perioada migrării femelelor hibernante din locurile de iernare (mugurii dorminzi).