Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Gândacul din Colorado

Gândacul din Colorado
  • Denumire stiintifica Leptinotarsa decemlineata

Produse recomandate

Adultul are corpul oval, bombat dorsal si plat ventral, de culoare galbena-portocalie, cu capul si pronotul galbenroscate, de 10-12 mm. Larva dupa ecloziune, are lungimea de 1,8-2 mm cu capul si toracele negre, in ultima vârsta, corpul acesteia este bombat dorsal, de culoare galbena cu nuante portocalii, având lungimi cuprinse între 10-15 mm.

Dezvoltarea populației

Pe teritoriul tarii noastre dezvolta 1 pâna la 3 generatii anuale.

Ierneaza ca adult în sol, unde se retrage, începând din a doua jumatate a lunii septembrie pâna la sfârsitul lunii octombrie, la adâncimi de la 10-50 cm si chiar 90 cm.

Primavara, spre sfârsitul lunii martie, adultii hibernanti apar la suprafata solului. Deplasarea în cautarea hranei se realizeaza prin zbor. În zonele sudice ale tarii, primele larve apar la începutul lunii mai, retragerea în sol a acestora începe la sfârsitul lunii mai, iar în zonele nordice, în luna iunie, aparitia adultilor din prima generatie începe la mijlocul lunii iunie, adultii celei de-a doua generatie apar esalonat, de la începutul lunii august pâna în septembrie.

Atac și simptome

Gândacul din Colorado ataca mai ales plantele din familia Solanaceae. Un adult poate consuma, în numai 2-3 zile, întreaga suprafata foliara, imediat dupa înfiintarea culturii, când adultii nu mai gasesc plante verzi, pot ataca chiar fructele sau tuberculii de cartof aflati la suprafata solului.

Capacitatea de consum a adultilor este dubla fata de aceea a larvelor, 100 de adulti putând ingera în 30 zile, de la 1 pâna la 2 kg de frunze.

Combatere

Aratura adânca de toamna si prasilele efectuate în perioada retragerii larvelor în sol pentru împupare contribuie la distrugerea unui mare numar de daunatori, combaterea eficienta a daunatorului presupune aplicarea unui tratament, înainte cu 1-2 zile de plantarea acestora în câmp, care sa asigure protectia culturilor imediat dupa înfiintare, aplicând corect tratamentele în vegetatie se poate obtine combaterea daunatorului prin executarea unui singur tratament, pentru fiecare generatie.

PED-ul (Pragul economic de daunare) este de 1-2 adulti/m2 si 3-4 larve/m2 pentru culturile de cartof sau vinete, în cazul tomatelor fiind stabilit la o frecventa de 5% a plantelor atacate în perioada de înflorire.