Gândacul din Colorado
- Denumire stiintifica Leptinotarsa decemlineata
Adultul are corpul oval, bombat dorsal și plat ventral, de culoare galben-portocalie, cu capul și pronotul galbenr-oscate, de 10-12 mm. Larva dupa ecloziune, are lungimea de 1,8-2 mm cu capul și toracele negre, în ultima vârstă, corpul acesteia este bombat dorsal, de culoare galbenă cu nuanțe portocalii, având lungimi cuprinse între 10-15 mm.
Dezvoltarea populației
Pe teritoriul tarii noastre dezvoltă 1 pâna la 3 generații anuale.
Iernează ca adult în sol, unde se retrage, începând din a doua jumatate a lunii septembrie pâna la sfârsitul lunii octombrie, la adâncimi de la 10-50 cm si chiar 90 cm.
Primavara, spre sfârșitul lunii martie, adulții hibernanți apar la suprafața solului. Deplasarea în căutarea hranei se realizează prin zbor. În zonele sudice ale țării, primele larve apar la începutul lunii mai, retragerea în sol a acestora începe la sfârsitul lunii mai, iar în zonele nordice, în luna iunie, apariția adulților din prima generație începe la mijlocul lunii iunie, adulții celei de-a doua generație apar eșalonat, de la începutul lunii august pâna în septembrie.
Atac și simptome
Gândacul din Colorado atacă mai ales plantele din familia Solanaceae. Un adult poate consuma, în numai 2-3 zile, întreaga suprafață foliară, imediat după înființarea culturii, când adultii nu mai găsesc plante verzi, pot ataca chiar fructele sau tuberculii de cartof aflați la suprafața solului.
Capacitatea de consum a adulților este dublă față de cea a larvelor, 100 de adulți putând ingera în 30 zile, de la 1 până la 2 kg de frunze.
Combatere
Arătura adânca de toamnă și prăsilele efectuate în perioada retragerii larvelor în sol pentru împupare contribuie la distrugerea unui mare numar de dăunatori, combaterea eficientă a dăunătorului presupune aplicarea unui tratament, înainte cu 1-2 zile de plantarea acestora în câmp, care să asigure protecția culturilor imediat dupa înfiintare, aplicând corect tratamentele în vegetație se poate obține combaterea dăunătorului prin executarea unui singur tratament, pentru fiecare generație.
PED-ul (Pragul economic de dăunare) este de 1-2 adulți/m2 și 3-4 larve/m2 pentru culturile de cartof sau vinete, în cazul tomatelor fiind stabilit la o frecvență de 5% a plantelor atacate în perioada de înflorire.