Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Gandacul lucios al rapitei

Gandacul lucios al rapitei
  • Denumire stiintifica Meligethes aeneus

Produse recomandate

Este raspândit în regiunile cu precipitatii mai ridicate, mai ales în Transilvania, Banat si nordul Moldovei.

Adultul are corpul oval, de culoare neagra cu reflexe metalice verdealbastruie, de 1,5-2,7 mm lungime, convex dorsal, si plan ventral. Larva, de 3,5-4 mm lungime, este oligopoda, cu corpul de culoare alba, acoperit cu negi negri, prevazuti fiecare cu câte o seta. Are o generatie pe an, si ierneaza ca adult în stratul superficial al solului sau în liziera padurilor.

Dezvoltarea populației

În primavara îsi face aparitia spre sfârsitul lunii aprilie, hranindu-se cu elementele florale ale plantelor spontane, dar la formarea tulpinilor si lastarilor floriferi ai plantelor de rapita, insectele trec pe inflorescentele acestora continuându-si hranirea.

La începutul lunilor aprilie-mai, femelele depun ouale în bobocii florali ai plantelor gazde. Larvele ce apar la deschiderea bobocilor florali, se hranesc cu organele florale de rapita floarea devenind sterila. La completa dezvoltare, larva perforeaza bobocul floral în care s-a dezvoltat, coboara în sol, la o adâncime de 2-4 cm, si se transforma în pupa.

În iunie-iulie apar adultii din noua generatie, care dupa o perioada de hranire de câteva saptamâni, se retrag pentru hibernare.

Atac și simptome

Produce pagube în general cruciferelor, când cultura este mai tardiva, în curs de îmbobocire. Provoaca pagube deosebite culturilor de rapita si mustar.

Combatere

Reducerea populatiilor se face prin: aratura adânca de toamna, dupa recoltarea culturilor de crucifere; însamântarea timpurie si cultivarea de soiuri precoce; distrugerea buruienilor din familia crucifere si realizare de prasile repetate în perioada transformarii larvelor în sol.

PED-ul este de 5 adulti/planta (în cazul unei culturi slabe) pâna la 20 adulti/planta (în cazul unei culturi bune). Aplicarea de tratamente de combatere, se recomanda la aparitia adultilor (la începutul formarii butonilor florali), la atingerea PED-ului.