Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Gândacul lucios al rapiței

Gândacul lucios al rapiței
  • Denumire stiintifica Meligethes aeneus

Produse recomandate

Este raspândit în regiunile cu precipitații mai ridicate, mai ales în Transilvania, Banat și nordul Moldovei.

Adultul are corpul oval, de culoare neagră cu reflexe metalice verde-albăstruie, de 1,5-2,7 mm lungime, convex dorsal, și plan ventral. Larva, de 3,5-4 mm lungime, este oligopodă, cu corpul de culoare albă, acoperit cu negi negri, prevăzuți fiecare cu câte o seta. Are o generație pe an, și iernează ca adult în stratul superficial al solului sau în liziera pădurilor.

Dezvoltarea populației

În primavară își face apariția spre sfârsitul lunii aprilie, hrănindu-se cu elementele florale ale plantelor spontane, dar la formarea tulpinilor și lăstarilor floriferi ai plantelor de rapiță, insectele trec pe inflorescențele acestora continuându-și hrănirea.

La începutul lunii aprilie-mai, femelele depun ouăle în bobocii florali ai plantelor gazde. Larvele ce apar la deschiderea bobocilor florali, se hrănesc cu organele florale de rapiță floarea devenind sterila. La completa dezvoltare, larva perforeaza bobocul floral în care s-a dezvoltat, coboara în sol, la o adâncime de 2-4 cm, și se transformă în pupă.

În iunie-iulie apar adulții din noua generație, care după o perioadă de hrănire de câteva saptamâni, se retrag pentru hibernare.

Atac și simptome

Produce pagube în general cruciferelor, când cultura este mai tardiva, în curs de îmbobocire. Provoaca pagube deosebite culturilor de rapiță și muștar.

Combatere

Reducerea populatiilor se face prin: arătura adânca de toamnă, dupa recoltarea culturilor de crucifere; însămânțarea timpurie și cultivarea de soiuri precoce; distrugerea buruienilor din familia crucifere și realizare de prasile repetate în perioada transformării larvelor în sol.

PED-ul este de 5 adulți/plantă (în cazul unei culturi slabe) pâna la 20 adulți/plantă (în cazul unei culturi bune). Aplicarea de tratamente de combatere, se recomandă la apariția adulților (la începutul formării butonilor florali), la atingerea PED-ului.