Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Gărgărița semințelor de rapiță

Gărgărița semințelor de rapiță
  • Denumire stiintifica Ceutorhynchus assimilis

Produse recomandate

A fost introdusa în Romania pentru prima data în 1931, este prezenta în toate zonele cultivatoare de rapita.

Adultul are corpul de 2-2,8 mm lungime, de culoare neagra, acoperit cu perisori fini cenusii. Larva este apoda, de culoare alb-galbuie si ajunge lacompleta dezvoltare la circa 4-5 mm lungime. Specie cu o generatie pe an, si ierneaza ca adult în liziera padurilor, în stratul superficial al solului, la 0,5-5 cm adâncime.

Dezvoltarea populației

La începutul lunii aprilie migreaza pe crucifere si este prezenta în culturea pâna la începutul brunificarii semintelor.

Femelele depun oua în silicvele în formare, femela rozând un orificiu în peretele silicvei unde depune câte un ou.

La complete dezvoltare larvele parasesc silicva, rozând orificii în peretele acesteia, apoi se retrag în stratul superficial al solului, noii adulti se hranesc pe cruciferele spontane si cultivate, pâna toamna când se retrag pentru hibernare.

Atac și simptome

Se hranesc producând rozând mici în tulpini, pedunculi si butoni florali. Pastaile infestate sunt marcate cu o secretie, pentru a preveni depunerea altor oua de catre alta femela. 

Adultii produc cavitati în tulpini, pedunculi si butoni florali, iar larvele consuma semintele.

Intr-o silicva atacata se identifica o singura larva de Ceutorhynchus, eventualele alte larve apartin tântarului silicvelor (Dasineura brassicae).

Atacul femelei asupra silicvei este urmat de catre tântarului silicvelor (Dasyneura brassicae Winn.).

Combatere

Tratamentul trebuie început atunci când se observa o insecta la 2 plante. PED-ul poate fi redus la o planta atacata, când atacul este însotit de prezenta mustelor pastaii (Dasineura brassicae).

De obicei, daunatorul se grupeaza pe marginea culturii, astfel ca un tratament efectuat la marginea solei este suficient pentru combaterea daunatorului din punct de vedere economic.